BIJOU, the new bar on the block

We beginnen vandaag met onze reeks over cocktailbars in Antwerpen, en waarom niet beginnen met de jongste telg van de lokale cocktailscene, namelijk Bijou van Ben Belmans en Dieter Van Roy. Ze openden een goede maand geleden op het Antwerpse Zuid, na een administratieve calvarietocht van goed twee jaar. Maar de volhouder wint altijd en deze twee doorwinterde mixologisten stonden op de opening als fiere gieters te blinken achter de bar. De opluchting was duidelijk te merken want ze straalden meer licht uit dan het oranje schemerlicht van hun zeer goed gevulde backbar.

naamloos-4437

De naam Bijou

Bijou is een een cocktail uit 1882, gemaakt van gelijke delen gin, vermouth en chartreuse, een creatie van Harry Johnson. De cocktail kreeg de naam Bijou omwille van de kleuren van drie juwelen: smaragd van de chartreuse en diamant van de gin en robijn van de vermouth. En met de juwelen is ook de link met Antwerpen diamantstad gemaakt. En een bijouke in het Antwerps is iets dat je graag ziet.

Bijou staat voor:

Kwaliteit

Eén ding dat onmiddellijk opvalt is dat je Dieter, het gezicht van Bijou, niet zal zien shaken. Ben en Dieter hebben veel nagedacht over onder andere technieken die de kwaliteit van de cocktails moet verhogen en zo de beleving voor de klant verbeteren. Veel van die bartechnieken zijn enkel maar leuk voor zij die aan de bar zitten, de rest heeft er eigenlijk niets aan. En zo wordt er eigenlijk meer tijd vrijgemaakt voor de klanten. Dieter is het gezicht, maar ook Ben zal één dag per week in Bijou te vinden zijn, gewoon omdat hij dat nog altijd het liefst doet en het zo te combineren valt met zijn werk als barconsultant en cocktailcateraar.

Ijsbollen

Naast de impressionante backbar staan twee diepvriezers waarin de highballglazen worden ingevroren met de ijsballen erin. Vraag het bij je volgende bezoekje maar eens aan Dieter of Ben. Ze zullen je met plezier de volledige uitleg geven, want die ijsballen zijn niet zomaar wat liters water die in ronde mallen tot ijs worden omgevormd. Naast het esthetische aspect – het oogt inderdaad mooi – zijn ijsballen beter voor de kwaliteit van je drankje, want je kan er veel beter de temperatuur mee onder controle houden.  Denk maar aan het effect van nat ijs – verwatering – op je gin & tonic.

naamloos-7438-2

Highballs

De highballglazen bij Bijou zijn ongeveer een derde kleiner dan ‘normaal’. De bedoeling is de klant meer variëteit te laten proeven. De kaart met suggesties verandert regelmatig. En naast de kaart krijg je ook een smaakwiel, dat je kan helpen bij je keuze. Maar vraag gerust raad aan Dieter en Ben, twee wandelende encyclopedieën op vlak van producten van hogere spirituele orde en mixologie.

Bottled drinks

Bijou biedt ook een reeks small batch aged cocktails aan: Rum Manhattan, Negroni, El Presidente, Boulevardier en Old Fashioned. Deze worden op voorhand gemaakt in glazen damejeannes. Deze rijpingstechniek – glass aging – zorgt er voor dat de cocktails intenser van smaak worden. En ook kan er terug meer tijd aan de klant besteed worden, want je moet ze enkel uitgieten, een klein beetje ‘stirren’ en garneren. Deze door Bijou gebottelde cocktails kan je ook ter plaatse kopen en de fles mee naar huis nemen. Ze zouden binnen korte tijd ook in enkele slijterijen verkocht worden.

naamloos-7116

Spirits

Kijk eens naar de impressionante backbar en je zal zien dat er heel wat unieke pareltjes tussen staan. Bijou biedt dus ook pure spirits aan, en deze worden per centiliter verkocht. Het voordeel voor de klant is dat zeer exclusieve dranken kunnen geproefd worden zonder daarvoor een astronomische rekening gepresenteerd te krijgen.

Fumoir

Er hangt een gezellige sfeer in Bijou, niet alleen omwille van het interieur en de oranje gloed van de back bar, maar ook door de muziekkeuze. Zestig jaar vergeten hits en toch kennen we ze allemaal. Ideale omstandigheden voor een romantisch avondje uit of gewoon gezelligheid met een goed gesprek. Dit samen met een lekkere cocktail, en je voelt je snel op je gemak in Bijou. En de aanwezigheid van een fumoir is natuurlijk een groot pluspunt voor elke sigaren minnende gentleman of gentle woman of zij die de unieke aroma’s van een sigaar uit Latijns-Amerika of Cuba willen combineren met het degusteren van een fijne spirit. Sigaren en accessoires te verkrijgen in Bijou.

naamloos-7995

Bijou, een aanrader!

Ik denk dat ik zowat het belangrijkste heb opgesomd en hoop dat ik jullie interesse heb opgewekt. Nu is het aan jullie om te gaan proeven.

Bijou Cocktail Bar Praktische info

Adres: Graaf van Egmontstraat 20, 2000 Antwerpen
Telefoon: 03 237 85 70
Open van donderdag tot maandag vanaf 17u.
Gesloten op dinsdag & woensdag.
NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.