Rhum Dzama Cuvée blanche Prestige

NM tip van de dag 0768

Als we een ontdekking hebben gedaan dan delen we dat graag met jullie. Niet omdat het iets nieuws is of een nieuwe trend, maar omdat we er zeker van zijn dat onze volgers dit nieuw product zeker gaan appreciëren. Tijdens de rum en chocolade tasting bij Anverness hebben we natuurlijk vele rums geproefd, maar één ervan sprong er echt uit, gewoon omdat het de zomer in je mond was, namelijk de Dzama Cuvée blanche Prestige. Geen bruine rum, maar een zeer goede witte rum met agrume en vanille smaak, die in 2011 de bronzen medaille kreeg van het Rum Expert Panel (RumXP) tijdens het prestigieuze Miami Rum Fest.

Lucien Fohine ontdekte meer dan dertig jaar geleden dat de fabriek van suikerriet op het eiland Nosy-Bé, gelegen in het noordwesten van het groot eiland Madagascar, een alcohol maakte met zeer unieke smaken: de wortel van ylang-ylang, kruidnagel, peperbollen, vanille en natuurlijk suikerriet. Hij ziet hierin de ingrediënten die hij nodig heeft om een top rum te maken, die kan rivaliseren met de groten. Fohine richt zijn eigen bedrijf op en noemt zijn rum Dzama, de afkorting van Dzamandzar

Het terroir waar de suikerriet groeit – samen met die andere aromatische planten – is wel belangrijk hier, omdat het een zeer vulkanische grond is en omdat die planten (de smaak van) het grondwater beïnvloeden, en dus uiteindelijk ook de smaak van deze rum. Ylang-ylang is heel bekend voor zijn etherische oliën en is bijvoorbeeld een onmisbaar element van Chanel N°5. De zeer geurige ylang-ylangolie zou dus doorslaggevend zijn voor het prachtige boeket van deze Cuvée blanche Prestige van 40 graden.

Ik heb deze rum al aan een aantal mensen laten blindproeven, en zeer weinig raden dat het rum is. Iedereen zegt wow en lekker en dan begint het. Blindproeven is zeer subjectief natuurlijk maar ik denk dat het aroma van deze rum de proevers verwart, want de agrumes, de vanille en de andere kruiden gaan direct je neus en je smaakpapillen in verwarring brengen.

Drink deze rum puur, in een gekoeld glas, met een ijsblokje of zelfs met een beetje gepileerd ijs. Ik denk dat je nu al voldoende tips gekregen hebt om te weten of je deze rum lekker gaat vinden of niet. Volgens de kenners is deze rum uniek daar niets in deze stijl bestaat. Voor mij de ontdekking en het drankje voor de zomer van 2014.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.