Paradise City Festival met Chef Sofie Dumont

Chef Sofie Dumont, een recycleerbare camping en Uber op het festivalmenu

Microwaveum-8207

Het aftellen naar de tweede editie van Paradise City – 25 & 26 juni 2016 – is begonnen. De line-up (met o.a. Kiasmos als headliner) is compleet en staat online. Het gras ter hoogte van Kasteel Ribaucourt wordt meticuleus gemonitord en tickets gaan inmiddels als warme broodjes van de hand. Goed nieuws ook voor de gastronomen onder de festivalgangers: Chef Sofie Dumont zorgt voor een streepje gezonde haute cuisine en exclusief voor het festival ontwikkelde Wim Ballieu een vegetarische variant van Balls & Glory. Wij mochten al eens rondkijken op het prachtige festivalterrein en kregen woord en uitleg over de doordachte, innoverende en ecologische aanpak van de organisatoren. Over werkelijk alles is nagedacht! Een overzicht.

Ambachtelijk en duurzaam

Anders dan bij vele andere festivals, staat eten op Paradise City voor ambacht, avontuur, ontdekken en genieten. En dat op een zo duurzaam mogelijke manier. De uitgangspunten hiervoor zijn:

– Green cuisine. Een zo natuurlijk mogelijk menu waarin zo goed als alles zelf bereid wordt. Geen pakjes, zakjes of processed food.

– Small in size, big in impact. Paradise City ondersteunt klein ondernemerschap; alle ondernemers die op het festival staan, specialiseren zich in 1 gerecht of 1 keuken. Hun enthousiasme en liefde voor echt eten proef je gewoon.

– Less waste more taste. Er wordt slim gekeken naar afval; zowel hoe hierop vooraf kan worden bespaard als na het festival, zodat zo min mogelijk hoeft te worden weggegooid. Zelfs de flyers zijn ecologisch en afbreekbaar. De drinkbekertjes zijn bijvoorbeeld herbruikbaar zodat die niet een gigantische hoop plastic afval veroorzaken.

Microwaveum-8159

– Think global, eat local. Waar het kan, wordt zoveel mogelijk aangekocht bij boeren uit de buurt. Maar ook op andere vlakken wordt de gedachte doorgezet; zo wordt het festivalbier geleverd door brouwerij Haacht, dat zich op een boogscheut van het terrein bevindt.

– Say CO2. Aangezien de catering voor 80% uit vegetarische gerechten bestaat, is de impact van Paradise City op het milieu een stuk lager. Immers: bijna 15% van de wereldwijde CO2 uitstoot is afkomstig van de vleesproductie. Zo wordt overigens ook veel water bespaard, aangezien de productie van pakweg 1 kg rundvlees 15.000 liter water vereist.

– Future friendly. Een future proof festival staat uiteraard open voor innovatieve en buitengewone ingrediënten die een niet alledaags alternatief bieden voor de gangbare eetgewoonten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zeewier, insecten of algen.

Microwaveum-8160

Eten van bij ons

Niemand minder dan Chef Sofie Dumont zal op Paradise City de restaurantzone voor haar rekening nemen. Voor 59 euro (all-in) kunnen de gasten er heerlijk genieten van 3 gangen waarbij gezond en lekker eten voorop staan. Sofie zal hierbij zoveel mogelijk lokale gewassen van plaatselijke boeren gebruiken en uiteraard enkel gebruik maken van seizoensproducten. Als kers op de taart zal Chef Dumont voor de afwerking van haar gerechten kruiden gebruiken die op het domein zelf groeien. Lekker, gezond en lokaal eten moet namelijk ook op festivals kunnen, vindt Sofie.

De restaurantzone wordt dit jaar ingericht op het ‘eilandje’ achter het kasteel, wat zorgt voor een meer intimistische sfeer en een werkelijk unieke ervaring op een magische locatie.

Food Line-up

Daarnaast zullen ook de nodige foodtrucks en kraampjes hun opwachting maken op het terrein. Zo is er het Haute Friture met de bio-versie van het gekende frietkot, SPOON dat gezonde wraps, soep en quiches serveert uit een oude ambulance, de eiwitrijke want uit zeewier opgetrokken alternatieve burger van Dutch Weed Burger, fish & chips van Jean sur Mer, falafels van Kok au Van, Belgische rough cuisine van TÆMMER en in wereldprimeur de allerlekkerste handgedraaide veggie Balls & Glory van Wim Ballieu! Al deze ambulante cateringdiensten kopen overigens zoveel mogelijk tezamen lokaal aan.

Recycleerbare Camping

Paradise City voorziet dit jaar in een tijdelijk onderkomen voor de overnachtende fetivalganger in de vorm van de Paradise Inneen 100% recycleerbare camping geleverd door Smurfit Kappa die bovendien van stroom wordt voorzien door zonne-energie!

1 op 4 kampeerders op festivals wereldwijd laat de tent achter op de camping en dit zorgt voor een gigantische afvalberg. Paradise City zorgt voor een primeur door als eerste festival voor al zijn kampeerders een gratis KarTent te voorzien. Dit is een luxueuze, 100% kartonnen tent (die met veel minder CO2 uitstoot wordt geproduceerd dan haar kunststoffen collega’s) die na gebruik ofwel hergebruikt kan worden of gewoon met het papierafval meegaat zodat het gerecycleerd kan worden. Daarnaast hebben deze tenten het voordeel bedrukbaar of betekenbaar te zijn, donker en koel te blijven (waardoor de gebruiker beter en langer slaapt) en hebben ze niet die irritante scheerlijnen waar iedereen doorgaans over struikelt. En o ja, ze zijn ook waterdicht…

Microwaveum-8191
De organisatoren en een deel van de crew in de festival tshirt ontworpen door Ilke Christiaens van Harvest Club

Makkelijk verteerbare mode

Alle medewerkers op het festival zullen van t-shirts worden voorzien door Harvest Club; een Antwerps platform dat ethische mode aanbiedt. Harvest Club wil hiermee nogmaals onderstrepen dat ecologisch textiel ook best fashion kan zijn.

De VIP van de toekomst

Bezijden de gegronde bekommernis om het milieu, liggen ook innovatie en ondernemingszin Paradise City nauw aan het hart. Waren zij vorig jaar het eerste cashless festival in België dan wordt dit jaar de VIP-ervaring heruitgevonden. VIP ruimtes, waarbij de happy few in een afgesloten ruimte en bij voorkeur in het zicht van zoveel mogelijk andere festivalgangers champagneflessen kraken, passen niet binnen de filosofie van Paradise City. Maar goede service wel. Daarom gaat het festival in zee met TSJING; een smartphone applicatie waarmee festivalbezoekers die een VIP ticket kopen, hun drank en food op afstand kunnen bestellen en deze ook tot bij hen geleverdkunnen krijgen, waar ze zich ook bevinden op het festivalterrein. De  Paradise City VIPS hoeven dus niet aan te schuiven en vallen enkel op doordat ze de hele tijd verder kunnen blijven feesten…

Ecologisch charter

Paradise City stelt alles in het werk om een zo ‘groen’ mogelijk festival te zijn. Naast het gebruik van groene energie, het beperken van afval en het aanbieden van ecologisch verantwoorde catering, wordt dit nogmaals onderstreept door het gebruik van gezuiverd kraantjeswater (in plaats van water in plastic flessen) en het ontbreken van drank- en foodtickets (alle betalingen gebeuren elektronisch via het festivalbandje dat kan worden opgeladen). Het volledige charter vindt u hier.

Tenslotte wil het festival ook de CO2 uitstoot van haar pendelende bezoekers zoveel mogelijk terugdringen. Te dien einde worden festivalgangers aangespoord het festival met de fiets of het openbaar vervoer te bezoeken en werd in samenwerking met Uber een wel heel interessante incentive bedacht: wie tijdens het festival zijn of haar rit tussen Brussel en Perk deelt met twee vrienden, krijgt 25 euro korting op de rit in kwestie!

Microwaveum-8166

Tarieven

Voor één dag betaal je 50 euro. Een combiticket voor beide dagen kost 80 euro.

Paradise City Tickets zijn online beschikbaar via de festivalwebsite

Praktische info

Paradise City Festival
Zaterdag 25 en zondag 26 juni 2016
Kasteel Ribaucourt, Perk (Steenokkerzeel)

www.paradisecity.be
facebook.com/paradisecityfestival

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.