Appelcake uit Dorset

7953

Vandaag gaan we even over het kanaal naar Dorset, een graafschap in het zuidwesten van Engeland, gelegen tussen Devon, Somerset, Wiltshire en Hampshire. De hoofdstad is Dorchester maar voor de rest is er voornamelijk dunbevolkt platteland. Dorset is vooral gekend voor zijn prachtige kust – Jurassic Coast – en de vele bezienswaardigheden zoals Lulworth Cove, Chesil Beach, Durdle Door en de kustplaatsen Bournemouth, Christchurch, Poole, Weymouth, Swanage en Lyme Regis. Deze toeristische trekpleisters zijn natuurlijk gekend als badplaats maar ook zeer trek bij fossielenjagers. Deze kuststrook werd door Unesco als Werelderfgoed erkend.

De zuidkust van Engeland is één van mijn favoriete plekjes, niet alleen de ruige kust maar ook met mooie platteland. Naast de vele lekkernijen die uit de zee komen kan je er ook genieten van een typische “afternoon tea” – zie artikel en dan staat zowat overal de Dorset tea en Dorset apple cake op het menu. De Dorset apple cake is trouwens al sedert 2006 erkend als nationaal gerecht.

Het is herfst dus hebben we een overvloed aan lekkere, sappige appelen. We maken onze Dorset apple cake met de bekende Bramley appelen uit Dorset, maar je kan die ook gemakkelijk hier bij ons vinden.

Wat heb je nodig ?

  • 175 gram zachte boter
  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • 175 gram suiker
  • 750 gram Bramley appelen
  • 3 eieren
  • Ronde cakevorm 20 centimeter

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Schil de appelen, verwijder het klokhuis met een appelboor en snij in dikke schijven.

Doe de zachte boter en de suiker in een mengkom en klop deze op tot deze bleek van kleur en luchtig is. Klop de eieren lichtjes op en meng deze onder de boter samen met de helft van de bloem. Meng goed ondereen. Doe er nu de rest van de bloem bij en de stukken appel.

Beboter je vorm en werk af met bakpapier. Lepel het deeg in de vorm en bak gedurende ongeveer 45 minuten. De cake moet een mooi gouden kleur hebben en stevig zijn, wanneer je er op duwt. Zoals altijd, de gaarheid hangt af van je oven.

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Verwijder de vorm en het bakpapier en snij in stukken. Serveer met een lekkere thee.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.