Hasselbacken tomaten

5826

Vandaag kiezen we voor een zuiders bijgerecht, een variante op hasselbacken aardappelen (zie recept). U herinnert ongetwijfeld deze Zweedse lekkernij want we hebben ze hier bij Nullam al heel dikwijls klaargemaakt. Deze in de oven gebakken aardappelen – Hasselbackan perunat  zijn genoemd naar het Hasselbacken restaurant in Stockholm, dat zijn deuren opende in 1853.  ‘Backen’ heeft niets te zien met bakken maar betekent helling en ‘hassel’ komt van hazelnoot.

Onze zomerse variant is zonder aardappelen en in de plaats daarvan gebruiken we tomaten, die we een aantal keer insnijden. We vullen de tomaten afwisselend op met schijfjes aubergine, courgette en mozzarella. Om nog meer smaak te geven doen we er nog wat pesto bij. Leg er een sneetje stevig brood onder tijdens het bakken. Het zal toch krokant worden maar ook alle vrijgekomen sappen opvangen. Lekker.

Dit is een zeer gemakkelijk bijgerecht dat volledig af is in minder dan een uur, voorbereiding en garen in de oven inbegrepen. Dit bijgerecht is succes verzekerd want het zijn allemaal zomerse, klassieke smaken die iedereen zal lusten. En ben je vegetariër, dan is dit jouw perfecte hoofdgerecht.

9161
Hasselbacken aardappelen – Hasselbackan perunat

Wat heb je nodig?

Hoe maak je het ?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een ovenschaal en leg er wat stukken rustiek brood of zuurdesem in. Besprenkel met olijfolie. Het brood zal de sappen die vrijkomen tijdens het bakken opnemen. Zet de ovenschaal in de oven en maak ondertussen de tomaten klaar (dat is ongeveer 10 tot 15 minuten werk).

Snij elke tomaat 5 tot 6 keer in, maar let op dat je ze niet volledig doorsnijdt. Snij de aubergine en de courgette in stukken die in de gleuven van de tomaten passen. Wrijf de stukken courgette en aubergine in met pesto.  Vul de tomaten afwisselend met aubergine, courgette en mozzarella. Besprenkel met wat olijfolie. Kruiden met peper en zout en bijvoorbeeld een snuifje cayennepeper of wat Provençaalse kruiden.

Zet de ovenschaal gedurende 20 minuten in de oven of tot de tomaten gaar zijn. Dien onmiddellijk op met wat van het brood uit de ovenschaal.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.