Gazpacho van abrikozen

4520

Je moeder heeft het je ooit gezegd in een zoveelste poging om je groenten te doen eten dat wortelen zeer belangrijk waren voor je zicht. Ze had wel gelijk omdat wortelen onder andere veel bètacaroteen bevatten. Maar ook abrikozen bevatten heel veel bètacaroteen en Vitamine A, die goed zijn voor je arendsogen. Daarnaast bevatten ze grote hoeveelheden vezels, Vitamine C en potassium, kortom alles dat goed voor je is.

Het ei van de zon

De abrikoos is die mooie oranje of zelfs bijna rode vrucht die het begin van de zomer inluidt. De Persen noemden de abrikoos “het ei van de zon”. Ze zijn familie van de perzik, hebben een zacht veloeren vel met een sterk aroma, zijn niet overdreven sappig maar hebben een zachte textuur en zoete smaak.

Abrikozen bestaan al duizenden jaren in China en zijn tot bij ons geraakt via Armenië, vandaar ook de echte naam Prunus armeniaca. Het zijn de Romeinse legioensoldaten die ze hebben meegebracht en inde Romeinse en mediterrane keuken hebben geïntroduceerd. In die tijd werden abrikozen enkel voor het eten gegeten omwille van de medische kwaliteiten en ze zijn pas veel later verschoven naar desserts.

Grote producenten van abrikozen zijn Italië (l’albicocco) en Frankrijk, waar de teelt van abrikozen geconcentreerd is in de Roussillon rond het stadje Rivesaltes, dat al 40 jaar een groot evenement rond de abrikoos organiseert. De apricot Rouge de Roussillon, één van de oudste en betere variëteiten, wordt maar op kleine schaal geteeld terwijl diegene die we meestal in de winkel terugvinden de Royal Roussillon is.

Maar veruit de grootste producent ter wereld van abrikozen is de streek rond Malatya inTurkije. De burgemeester van Malatya Ömer Faruk Öz was onlangs wereldnieuws want hij was er als de kippen bij om een doos van de beste abrikozen te laten leveren bij Angelina Jolie, na haar dubbele mastectomie. Dat abrikozen medische kwaliteiten hebben is gekend (vermindering van hartkwalen en leveraandoeningen) maar recente studies tonen aan dat ze ook Vitamine B17 en Amygdaline bevatten, die zeer efficiënt zijn in kankerbestrijding.

Malatya promoot al tientallen jaren de abrikoos die prominent aanwezig is in de Turkse keuken, onder andere door het Apricot Film Festival (elk jaar in juli). Daar kan je geen Gouden Palm winnen maar wel – hoe toepasselijk – een Gouden Abrikoos (trouwens ook de naam van het grootste hotel in Malatya).

We maakten vroeger  al een tarte tatin en clafoutis van abrikozen en rozemarijn, deze keer een verfrissend aperitiefhapje, een gazpacho van abrikozen.

Wat heb je nodig?

  • 600 gram abrikozen
  • Vers geperst sap van 1 citroen
  • 30 gram suiker

Hoe maak je het ?

Abrikozen rijpen niet verder nadat ze geplukt zijn en bewaren ook niet zo lang. Koop ze dus op het juiste moment. Was de abrikozen eerst. We gaan de pit verwijderen door met een mes langs de natuurlijke lijn van de abrikoos te gaan, geef er dan een korte draai aan en verwijder de pit. Als je de abrikozen niet onmiddellijk gaat gebruiken, besprenkel ze dan met wat vers citroensap, zo blijven ze mooi hun kleur behouden.

Giet 30 cl water in pan met dikke bodem, voeg er de suiker bij en breng aan de kook. Eens het water kook verminder je het vuur en mogen de halve abrikozen erbij.

Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten sudderen. Roer af en toe eens om.

Haal van het vuur en laat afkoelen. Giet er het sap van 1 citroen bij en giet dit alles in de keukenrobot. Pulseer tot je een hele gladde massa hebt. Zet een paar uur weg in de koelkast.

Dien dit frisse aperitiefhapje op in kleine glaasjes (of verrine), al dan niet met een ijsblokje en versier met in julienne gesneden blaadjes munt.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.