In the Mix: Soixante-Quinze

2116

De placomusofielen zullen de volgende dagen weer druk in de weer zijn want op vele plaatsen ter wereld zullen de champagnekurken knallen. Champagne is altijd een zeer goede keuze als aperitief om je oudejaarsavond te starten of om klokslag middernacht het nieuwe jaar te beginnen.

Mocht je iets meer pit willen geven aan je champagne zijn er genoeg klassieke tijdloze cocktails op basis van champagne voorhanden. En één daarvan is de Soixante-quinze.

Genoemd naar het 75 mm howitzer kanon gebruikt door de Franse artillerie in de eerste Wereldoorlog, omdat dit kanon niet alleen een enorme knal gaf maar ook omdat het bijna zijn doel niet miste. En dat is een goede omschrijving van deze voor de feesten perfekte champagne cocktail: helder en vol bubbels van de champagne, aangevuld met het fris en zuur van de citroen en een dosis extra pit van de gin.

De Soixante-Quinze stond voor het eerst op de kaart in 1915 en was een populaire cocktail bij de Franse en Amerikaanse piloten uit WO I, en bij Ernest Hemingway en zijn vrienden.

Het is ee2231n hele lekkere cocktail maar hij is niet voor beginners. Spring er dus voorzichtig mee om want het is een krachtige cocktail, vermoedelijk door de mystieke symbiose van de champagne en de gin. Het lijkt misschien een niet voor de handliggende combinatie, maar ze werkt, want deze cocktail gaat met de precisie van een SCUD raket op zijn doel af. Genoeg gefilosofeer, gewoon maken en genieten.

Wat heb je nodig? per persoon

  • 60 ml Bombay Sapphire Gin of London Dry Gin
  • 30 ml vers geperst citroensap
  • 10 ml siroop
  • champagne

Hoe maak je het?

Koel de glazen voor gebruik met gemalen of fijngeklopt (gepileerd) ijs. Neem een cocktailshaker en vul die met genoeg ijs. Giet er de gin, het citroensap en de suiker of siroop in. Even schudden en uitgieten door een fijne zeef in een champagneglas. Verder aanvullen met champagne. Werk af met een gekruld reepje zeste van citroen.

Dat was er oorspronkelijk niet bij maar het aroma van de zeste draagt zijn steentje bij.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.