Żubrówka

3244

Żubrówka, een legendarische wodka

Zij die me kennen weten dat Polen niet bij mijn favoriete reisbestemmingen zit, maar  we moeten er nu eenmaal dikwijls naar toe. Het klikt gewoon niet tussen ons. Ook culinair ligt het me niet. Laten we het dan maar hebben over iets dat ik wel lekker vind, namelijk Żubrówka bison grass vodka. In het noordoosten van Polen, aan de grens met Wit-Rusland, liggen de bossen van Białowieża, een door UNESCO beschermd gebied. Daar leeft een met uitsterven bedreigde Europese bisonsoort, de ‘Zubr’. De ‘Zubr’ ligt aan de oorsprong van de naam van de vodka, die in deze regio al sedert de 14e eeuw gemaakt wordt. De bison werd het symbool voor deze vodka omdat zijn favoriete eten het gras is dat daar groeit. Het gras wordt met de hand geoogst en gewassen. Het extract van dit gras en een grote spriet worden dan bij de dubbel gedistilleerde vodka gedaan. Het geeft de vodka een lichtgroene, olijfachtige kleur.  Maak hier kennis met een legendarische, pure en elegante wodka, een premium spirit met wereldfaam. De Zubrowka of de wodka van bizongras wordt al eeuwenlang geproduceerd en is de grote trots van de Polen. 

Aanbevolen consumentenprijs: 18,99€ (Delhaize) & 20€ (cavisten)

bison_grass

De smaak van Bison Grass Vodka

De Żubrówka Vodka wordt dubbel gedistilleerd uit rogge en heeft een heel typische smaak. Je proeft heel duidelijk het aroma van lavendel, amandelen, kokosnoot and vanille. Hij smaakt dus niet als een ‘normale’ vodka, ook al omdat hij een fluwelen, zijden gevoel in je mond geeft.  Żubrówka bison grass vodka staat al uitgebreid beschreven in “The Razor’s Edge”, een boek van W. Somerset Maugham uit 1944. Hij schreef over  Żubrówka: « it smells of freshly mown hay and spring flowers, of thyme and lavender, and it’s soft on the palate and so comfortable, it’s like listening to music by moonlight.”

600 jaar geschiedenis

Polen gaat er prat op het wodkaland bij uitstek te zijn. Grasduinen in oude manuscripten volstaat om de oorsprong van de drank terug te vinden. Zijn geschiedenis gaat terug tot zeshonderd jaar geleden, tot het koninkrijk van Casimir De Grote (1333-1370), de verlichte koning die kennis en ontdekkingen aanmoedigde. De Poolse alchemisten profiteerden van de dynamiek die aangewakkerd werd door hun vorst. Na verloop van jaren verfijnden ze de distillatietechnieken tot pure kunst. De basis voor de moderne wodka was gelegd en al snel won de drank aan zuiverheid en bekendheid. De erfgenamen van de meester-distilleerders konden profiteren van de natuurlijke grondstoffen van het land om de wodka generatie na generatie te verfijnen.

Zo vinden we in de Poolse encyclopedie van Geneeskunde en Wetenschappen ­– in 1534 in Krakau geschreven door Stefen Falimirz – een volledig hoofdstuk gewijd aan wodka’s die geparfumeerd worden met aromatische kruiden. Er staan niet minder dan 70 verschillende recepten in beschreven, waaronder één in het bijzonder op basis van bizongras.

3247

Een betoverende plek

We weten niet echt veel over de ruige en uitgestrekte Poolse natuur. Polen is immers een van de laatste landen van Europa met originele wouden waarvan de primaire structuur nooit aangetast werd door de mens. Het zijn ongerepte en uiterst zeldzame ecosystemen waar de fauna en flora sinds het begin der tijden bijna volledig intact gebleven zijn.

In het woud van Bialowieza in het noordoosten van Polen vinden we nog de laatste Europese bizons in het wild. Het zijn indrukwekkende runderen, mythische figuren uit de dierenwereld. Ze leven vrij en majesteitelijk in het woud van Bialowieza waar ze naar hartenlust kunnen grazen van het beroemde bizongras, een bijzonder aromatische kruidachtige plant die in het woud groeit.

Tijdens de hete zomers vult het bizongras zich met een sap vol intense aroma’s en rijke volle toetsen waar de bizons dol op zijn. De sensuele geuren die nauw aansluiten bij het aromatische profiel van kaneel en vanille, geven de Zubrowka zijn unieke en persoonlijke smaak.

Familiegeheimen

Bizongras is een zeldzame plantensoort en is bij ministerieel decreet beschermd. Ook de oogst ervan is gereglementeerd. Zo beschikken slechts enkele families uit de omgeving over het plukrecht.

Het geheim wordt van generatie op generatie doorgegeven en er zijn zelfs maar weinig lokale inwoners weten waar dit magische gras precies groeit. Het wordt met de hand geplukt, bij voorkeur bij het aanbreken van de dag, wanneer het nog fris is van de ochtenddauw.

Na de oogst en het zorgvuldig sorteren worden de grassprieten op de familiezolders met natuurlijke verluchting gedroogd. Hierdoor blijven de aroma’s en de kleur behouden. Daarna wordt het gras gesorteerd op grootte, kaliber en doorsnede. De mooiste sprieten worden geselecteerd om de Zubrowka-flessen te versieren. Eén spriet per fles, niet meer!

3268

Voor een fles Zubrowka zijn meer dan 60 dagen nodig

Na het plukken duurt het nog meer dan een maand voor het bizongras aankomt in de distilleerderij van Bialystok, gelegen op een uur rijden van het legendarische woud.

Daar wordt het bizongras nog drie dagen geweekt in zuiver water uit een Artesische bron dat op 80°C wordt gebracht. Het resultaat van deze delicate infusie wordt gemengd met een alcoholdistillaat dat 30 dagen gerijpt werd in eiken vaten.

De wodka die dienst als basis voor de Zubrowka wordt geproduceerd met de beste rogge (rye grains) en voldoet aan alle standaards voor Poolse premiumwodka’s.

In de laatste productiefase wordt het met bizongras geparfumeerde en in vaten gerijpte distillaat in heel precieze porties gemengd met de premiumwodka en vers water om het hoge alcoholpercentage terug te brengen tot 40%.

Dan wordt de wodka op flessen getrokken. En elke fles krijgt een grasspriet afkomstig van het toverbos.

Er zijn geen geheimen

De regio waar de productie plaatsvindt – ze wordt beschouwd als de groene long van Polen – wordt ecologisch beschermd. Kostbare ingrediënten van de beste kwaliteit en zuiver natuurlijk water, een eeuwenoud recept, vakmanschap, maar ook moderne distillatie- en botteltechnieken vormen samen het geheim van de legendarische Zubrowka.

3289

Hoe drink je Zubrowka?

Puur

De Zubrowka heeft een uitzonderlijk aromatisch profiel en kan perfect puur en ijskoud gedronken worden (met of zonder ijsblokje).

Met Tonic

Een andere manier is de Zubrowka Tonic. Neem een longdrink glas en vul voor de helft met ijsblokken. Giet er een maat Zubrowka in en vul aan met een goede Tonic. Versier met een schijfje citroen.

Met appelsap: de szarlotka

In het bos van Białowieża groeien veel wilde appelbomen en laat dit nu het perfecte ingrediënt zijn om bij je Żubrówka te doen: vers geperst appelsap. In Polen wordt deze signatuurcocktail al jaren de szarlotka genoemd, maar in de hype van het restylen is deze mixer nu bekend als de apple ZU. En die is wel lekker en heel verfrissend: een harmonie van het zoetzure appelsap en de natuurlijke smaak van vanilla in de bison vodka. En loopt heel vlot naar binnen, dus opgelet. En deze cocktail ziet er mooi uit met cloudy appelsap.

Wat heb je nodig?

  • 50 ml Zubrowka
  • 100 ml cloudy appelsap (of gewoon appelsap)
  • Een beetje vers geperst citroensap

Hoe maak je het?

Vul een highball glas met ijsblokken. Giet alle ingrediënten erin en roer eens om. Werk met wat schijfjes appel en een klein snuifje kaneelpoeder.

Na zdrowie!

NM.

 

.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.