#UNCORKED: 19 Crimes

The 19 Crimes

19 Crimes is een rode wijn uit het Zuidoosten van Australië gemaakt op basis van de Shiraz druif, te verkrijgen bij Carrefour. De naam van de wijn verwijst naar een lijst van 19 misdrijven in het achttiende eeuwse Verenigd Koninkrijk. Indien je veroordeeld werd voor één van de misdrijven op die lijst werd je niet meer gedood door ophanging maar werd je op de boot naar Australië gezet om daar een nieuw leven op te bouwen, de zogezegde “punishment by transportation“. Indien je in die periode – 1783 – de lange boottocht overleefde, wachtte een nieuwe wereld en kon je meehelpen aan het bouwen van een nieuw land. Zij werden de nieuwe pioniers.

De 19 Crimes wijn is een herinnering aan de regels die deze criminelen overtraden en de nieuwe cultuur die ze bouwden (hele leuke website http://19crimes.com/ ).

Zet deze wijn tussen een reeks andere wijnen en hij wordt er zo uitgenomen omwille van het etiket. Maar vergis je niet, naast deze gimmick is het een hele goede wijn van ietsje minder dan 10 euro. Het is een rode wijn die heel toegankelijk is, en past bij stoofpotjes of gegrild vlees. Maar ook bij chocolade. Je proeft rood fruit, vanille, crême brulée en eik. Ik heb die al een paar keer geserveerd, onder andere met kalkoen, en alleen maar heel positieve reacties gehad. Een aanrader.

Met dank aan Carrefour Belgium en Benoît Couderé, Sommelier van het Jaar 2016 en voormalig sommelier bij de driesterrenzaak De Karmeliet in Brugge, nu bij het wijnteam van Carrefour. 

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.