Traag geroosterd buikspek met gebakken peren

 

3003

Buikspek is weer in en vandaag maken we buikspek klaar op een manier waarop het  water je in de mond zal komen. Het stuk buikspek wordt overvloedig ingewreven met geroosterde venkelzaadjes en rode pepervlokken en wordt traag geroosterd in de oven. Daardoor wordt het vel lekker krokant, het vet heeft alle tijd gehad om te smelten en het vlees wordt werkelijk succulent en zeer mals. Traag betekent hier echt wel traag want je hebt ongeveer twee uur nodig vooraleer het buikspek perfect gaar is. Maar het is meer dan de moeite waard.

We serveren dit met een fris slaatje van venkel en courgette gebakken peren. De peren snijden we in twee en laten deze gewoon het laatste half uur mee roosteren in de oven. Ze nemen de smaken op van het kruidenmengsel en het buikspek maar geven ook wat zoet af, zodat je een heerlijke jus krijgt. Als je dit op het menu zet zal je zeker niet met de gebakken peren blijven zitten.

Trouwens, dit spreekwoord komt uit lang vervlogen tijden toen peren alleen maar gestoofd werden en vrouwen in de grote steden op straat gebakken peren verkochten. Dit werd vroeger aanzien als een lekkernij. Als ze hun voorraad niet verkocht kregen, bleven ze letterlijk met de gebakken peren zitten en leden dus verlies.

3008
Wat heb je nodig? Voor ongeveer 8 personen

  • 1,2 kg vers buikspek
  • Grof zeezout
  • olijfolie
  • 1 EL gedroogde rode peper of chilipeper vlokken
  • 1 EL venkelzaadjes
  • 8 kleine peren, gehalveerd

Hoe maak je het?

Begin met het diagonaal insnijden van de vetlaag. Dit zorgt ervoor dat het garen aan de velkant sneller gaat.  Wrijf het vel overvloedig in met zout en laat een nacht rusten in de koelkast, zo wordt het vocht uit vlees getrokken en zorgt voor een krokant vel.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Wrijf het zout van de huid en dep droog met absorberend keukenpapier om het overtollig vocht te verwijderen. Borstel de huid met olie en wrijf in met zout, de chilipeper en de venkelzaadjes die we snel even in een pan geroosterd hebben. Wrijf de kruiden goed in de insnijdingen.

Leg het stuk buikspek in een braadslede met het vel naar beneden en rooster gedurende 1 uur. Draai het vlees om en rooster nog 1 uur tot het vlees gaar is en het vel mooi goudbruin en krokant is.

Snij de peren in twee en bestrijk ze lichtjes met olijfolie. Laat ze de laatste 25 tot 30 minuten in de ovenschaal mee bakken.

Haal het stuk buikspek uit de oven en snij het in stukken. Serveer met de gebakken peren en de venkelsalade (zie recept).

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.