Flinterdun gesneden venkel courgette salade

2991

Vandaag een fris vegetarisch slaatje van venkel en courgette. Wat de smaak betreft combineert dit slaatje zeer goed met in de oven geroosterde buikspek, maar je kan het natuurlijk ook bij andere recepten gebruiken.

Voor deze lekkere salade gebruiken we de verse venkel.  De venkelknollen worden met een mandoline flinterdun gesneden, evenals de courgette (zucchini).

Welke smaken mengen we samen? De courgette, vrij neutraal, met de pittige peperachtige smaak van raketsla, venkel met de typische anijssmaak en de frisse dille. Dille kan vrij overheersend zijn dus die doen we er maar met mondjesmaat bij, zodat de smaak van dit slaatje in evenwicht blijft.

We werken af met een lichte dressing van olijfolie en citroensap en met krokant geroosterde pijnboompitten of amandelen. Dit fris slaatje voor 4 tot 6 personen kan je maken in ongeveer 10 minuten en mag je dan nog minstens 20 minuten laten marineren (zodat het zuur van het citroensap de venkel en courgette kan garen).

Wat heb je nodig?

  • 1 courgette, in flinterdunne schijfjes gesneden
  • 2 kleinevenkelknollen, schoongemaakt en flinterdungesneden
  • 15 gram fijngehakte verse dille
  • 1/3 cup vers citroensap
  • 1/3 cup extra vergine olijfolie
  • Peper en zout
  • rucola (4 tot 5 handen vol)
  • Honing
  • 60 gram geroosterde pijnboompitten (of amandelen)

Hoe maak je het?

Gebruik hiervoor liefst een mandoline maar als je er geen hebt en een mes gebruikt, probeer dan de courgette en de venkel zo dun mogelijk te snijden, niet doorzichtig dun maar toch bijna.

Neem je mandoline en snij de courgette in flinterdunne schijfjes. Doe hetzelfde met de venkel.

Doe de venkel en de courgette in een grote saladekom en meng met een beetje van de dille, het citroensap, de olijfolie en snuifje zout. Zet opzij en laat minstens 20 minuten marineren (maximum een uur).

Wanneer het moment gekomen is om de salade op te dienen, meng  er dan de rucola en de rest van de dille voorzichtig onder. Proef even en pas de kruiding aan en doe er eventueel meer van de dille en olijfolie-citroensap dressing bij. Uw smaakpapillen zijn de leidraad. Je kan er eventueel een streepje honing bijdoen om de dressing iets zoeter te maken.

Werk af met de geroosterde pijnboompitten en dien op.

NM.

2987

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.