Saltwood on the Green

4023

Het gebeurt niet elke dag dat je een restaurant bezoekt waarbij al je zintuigen geprikkeld en bevredigd worden. Soms zijn het prachtige borden waarbij het randgebeuren niet verzorgd is of te wensen overlaat. En soms krijg je van die kunstzinnige borden voorgeschoteld waarbij je je verplicht voelt om ervan te genieten, zelfs al zijn de ingrediënten niet te identificeren. Het is een beetje zoals de perceptie met wijn: als de fles meer dan 10 euro kost, moet hij wel beter zijn dan een fles van 5 euro.

Ik heb een dergelijke ervaring gekend in ‘Saltwood on the Green’. Alles zat gewoon goed!

Jeff Kipp

Een paar maanden terug was ik een kookboek aan het lezen van Charlie Trotter, één van de beste Amerikaanse chefs, die in november 2013 op veel te jonge leeftijd is overleden. Ik heb die man ooit aan het werk gezien en die heeft een grote indruk op mij gemaakt. Ik was wat aan het googlen en zag dat zijn toenmalige sous chef Jeff Kipp, zijn grote liefde was gevolgd naar Kent in het VK, en daar een restaurant was begonnen.

Het team van Saltwood on the Green

Zoals jullie weten steek ik regelmatig de Noordzee over, dus mijn eerste bestemming was Saltwood, een klein maar heel pittoresk dorpje in de buurt van Hythe. Het restaurant is ondergebracht in een omgetoverde General Store. Eenvoudig maar heel stijlvol ingericht.

De zeer warme ontvangst gebeurt door Gianpaulo ‘The People Guy’, die met Jeff Kipp uit New York is meegekomen. De cocktails zijn van de hand van Dan ‘The Drinks Guy’, nog iemand die Kipp gevolgd is. Het zijn stuk voor stuk kunstwerken met een perfecte smaakbalans, zoals ik ze alleen nog maar in Jigger’s geproefd heb. The English Orchard, op basis van gin en voor de rest bloemen en kruiden uit de tuin was buitengewoon goed en een streling voor het oog en de smaakpapillen. Alle tonics zijn ook in huis gemaakt.

3994

Het menu bestaat uit ‘little bites’ – een reeks voorgerechten – en ‘big bites’ – hoofdgerechten – en er zijn steeds suggesties van de dag. Chef Kipp gebruikt enkel lokale producten uit het rijke aanbod van de regio Kent. Kipp is een voormalig IT consultant die een koksopleiding volgde aan de Cordon Bleu school in Minnesota. Hij schotelt je prachtige borden voor, gemaakt met seizoensgebonden ingrediënten. Eén van de voorgerechten bestond uit verschillende structuren van rode biet, een panna cotta van waterkers met jonge kruiden. Ik proefde verder nog van vederlichte gnocchi met zomerse groenten en kruiden. Bij de hoofdgerechten was een top trio van lokale vis, sint-jacobsvruchten, zachte polenta met een vissaus bouillabaisse style. Alle gerechten kwamen met aangepaste wijnen uit Kent, wat voor mij een openbaring was. Er is dus wel degelijk heel goede wijn in Engeland.

De desserts zijn een ander paar mouwen want die waren overheerlijk! Wat een smaken! De set pollen cream, met lokale honing, honeycomb snoepjes, een kwa smaken aangepast bolletje sorbet was gewoon top en vraagt gewoon naar meer.

4009

Gewoon Topgastronomie!

Ik heb de beschrijvingen bewust beperkt gehouden omdat ik niet constant in de overtreffende trap kon gaan, maar geloof me als ik zeg, dat alles goed zat. Ik zou zelfs geen enkel minpunt kunnen aanduiden. Alles zat gewoon goed ! Dit jonge team is heel goed op elkaar afgestemd en maakt een lunch of diner in Saltwood on the Green een magnifieke ervaring. De chef komt zelf de tafels bezoeken en de gasten naar hun ervaring vragen. Ik kon het niet laten en heb hem toch een beetje naar het geheim van het dessert gevraagd. Ik ben er ondertussen ook al terug geweest, en heb zelfs niet meer naar het menu gevraagd. Ik heb dit heel creatieve team hun ding laten doen : je elke minuut laten genieten van een topgastronomische ervaring. Oh, en zei ik al dat de prijzen voor deze kwaliteit belachelijk laag zijn ? Geloof me, dit is een tochtje over het kanaal meer dan waard.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.