In the Mix: Lillet en Basilicum Cocktail

2873

Dat basilicum niet enkel om te koken is hebben we bij Nullam al dikwijls aangetoond. Kijk er het archief maar eens op na. Basilicum verwerkt ook heel goed in cocktails, maar zoals bij alles geldt ook hier het motto ‘met mate te gebruiken’ en weten met andere smaken en aroma’s je met basilicum gaat combineren.

Wat is Lillet?

De basis voor deze cocktail is Lillet, een Franse aperitiefwijn die gemaakt is uit 85% Bordeauxwijnen en 15% gemacereerde likeuren. Lillet noemde vroeger Kina-Lillet en had een hoger kininegehalte van de Chichone berk uit Peru), nu is dat heel wat minder. Lillet is misschien niet zo bekend bij het grote publiek, maar wordt regelmatig gebruikt als basis voor cocktails (zoals bvb. de Vesper Martini – zie artikel). Dus gaan wij er wat tonic bijdoen om te compenseren. De 15% gemacereerde wijnen zorgen voor de zoete citrussmaak, omdat er onder andere zeste van Spaanse appelsien in zit. Daarom gebruiken we voor deze cocktail 1724 Tonic uit Argentinië, omdat ook hier kinine uit Peru inzit (geplukt op 1724 meter hoogte, vandaar de naam).  De andere logische ingrediënten zijn een beetje vers geperst citroensap en een scheutje gin.

We versieren met een stokje komkommer, een kaneelstok en een blaadje basilicum. Dit is een hele lekkere cocktail met een echt interessante twist, een lange afdronk en een perfect in evenwicht zijnde smaak van zoetheid en bitterheid.

2865

Wat heb je nodig? Per glas

  • Ijsblokken voor de shaker en de glazen
  • 125 ml Lillet
  • 2 EL Gin
  • 2 EL vers geperst appelsiensap
  • basilicumblaadjes
  • Tonic
  • 1 stukje komkommer
  • 1 kaneelstok

Hoe maak je het?

Neem een shaker en vul met ijsblokken, Lillet, gin, appelsiensap en de gekneusde basilicumblaadjes. Goed schudden.

Vul elk glas met ijsblokken en verdeel de inhoud van de shaker over de glazen. Vul bij met Tonic.

Versier met een stokje komkommer, een kaneelstok en een blaadje basilicum.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.