Caffè Torino pop up in Gent

Nullam Microwaveum-1579

Caffè Torino, de eerste Belgische vermuteria

Met Caffè Torino heeft België nu ook zijn eerste vermuteria ofte vermout-bar. Aan de Oude Beestenmarkt in Gent opende namelijk op 30 juni een tijdelijke bar de deuren, die volledig in het teken staat van vermout en het moderne aperitieven. Nog tot 24 juli!!! Meer foto’s van deze nieuwe hotspot kan je hier vinden: https://www.facebook.com/nullammicrowaveumcom/photos/?tab=album&album_id=1136438649728294

De huidige populariteit van vermout is vooral te danken aan de Spaanse en Italiaanse levensstijl, waarin vaak geen avondmaal meer bestaat vanwege vervangen door een uit de kluiten gewassen aperitief. Dat betekent booming business voor de vele vermout-bars die het zuiden inmiddels rijk is. Deze vermuteria’s hebben immers naast vermout meestal ook een groot assortiment aan verse hapjes in de aanbieding.

Mijn aperitief, mijn vrijheid

Het grote succes van deze moderne manier van aperitieven is wellicht de vrijwel totale afwezigheid van enige formaliteit. Je hoeft niet te wachten zoals in een traditioneel restaurant; noch op de service, noch tot je tafelgenoten gedaan hebben met hun plat, je hoeft niet op een vaste plaats te blijven zitten of staan, waardoor je vrij kan bewegen en eventueel zelfs van gezelschap kan wisselen zonder dat iemand je dat kwalijk zal nemen en last but not least: je eet wat je wil, hoeveel je wil en wanneer je wil.

Aperitivo aan de Leie

De naam van de eerste Belgische vermuteria is afgeleid van de naam van een befaamde bar in Turijn, de bakermat van de moderne vermout. De oorspronkelijke Turijnse afspanning is inmiddels een restaurant, maar vermout blijft in de streek een zaak van nationaal belang. Te dien bewijze ook de beschermde herkomstbenaming “Vermouth di Torino“; een erg strikt predikaat waaraan slechts enkele vermouts voldoen. In het Gentse Caffè Torino zal enkel de Vermouth di Torino van Martini worden geschonken: de Riserva Speciale Rubino en Riserva Speciale Ambrato; respectievelijk rood en wit. Deze vermouts worden gemaakt volgens een authentiek procédé, waarbij de kruiden- en plantenmix ter aromatisering van de wijn eerst te rusten wordt gelegd in eikenhouten Tino vaten alvorens aan de Italiaanse wijnblend te worden toegevoegd. Deze blends bevatten onder andere wijnen van kleine percelen Langhe DOC Nebbiolo en Moscati d’Asti DOCG.

Naast een Negroni Rubina en Ambrato staat er ook een hele lekkere Caproni cocktail op het menu en mijn favoriet, de Monte Bianco. Bij de opening was ook Giuseppe ‘Beppe’ Musso aanwezig, de master blender die de Rubino en Ambrato heeft ontwikkeld voor Martini. Ik had het geluk de man te mogen ontmoeten en duizend vragen te mogen stellen over de ontwikkeling van beide vermout’s.

Nullam Microwaveum-1644

Naast deze premium vermouts en de afgeleide cocktails daarvan zullen in Caffè Torino ook authentieke Italiaanse hapjes worden gepresenteerd in een typische glazen vitrinetoonbank. De ligging van de vermuteria en haar riante terras met zicht op de Leie maken de aperitivo beleving helemaal compleet.

Caffè Torino Praktische Info

Sint-Jacobsnieuwstraat 123 (hoek Oude Beestenmarkt) 9000 Gent

Open van 30/6 tot 24/7, telkens op do, vr en za vanaf 16u

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.