Op het vel gebakken zalm met colcannon van bloemkool

IMG_5296 cr

Je zal het misschien niet geloven maar ik ben nog nooit in Ierland geweest en toch is Ierland – en de Ieren – altijd belangrijk geweest in mijn leven. Het feit dat ik twee jaar naast een druk bezochte Ierse pub in New York gewoond heb zal er ook wel voor iets tussen zitten. Het teken dat de lente in aantocht was, was 17 maart, Saint Patrick’s Day: de dag van de grote, fantastische maar vooral indrukwekkende Ierse parade op Fifth Avenue, die van Central Park vertrok en doorheen grote delen van New York ging. Alles zag gewoon groen!

Ik heb in mijn andere professionele carrière een paar hele sympathieke Ierse collega’s gehad en ik kon uren luisteren naar hun mooie verhalen en dat leuke Ierse accent. Die melodieuze Ierse “twang” is ook de reden waarom ik de film “In Bruges” zo graag bekijk. In ieder geval, een bezoek aan Ierland staat op het programma.

En ook tijdens mijn bloggersloopbaan ben ik al op pad geweest voor Bord Bia om demonstraties om Iers lams-en rundsvlees te geven. Dus Saint Patrick’s Day mag op Nullam niet onopgemerkt voorbijgaan. Nullam maakte de afgelopen jaren al een mosterd op basis van Guinness, en vorig jaar hadden we een heel lekker stoofpotje met gerst, lamsvlees en wintergroenten. Dit jaar gaan we voor vis, namelijk verse zalm. De zalm werd op het vel gebakken en wordt geserveerd met colcannon. Colcannon is puur Iers en daar is geen twijfel over. Het is één van de weinige gerechten waarover geen discussie over de oorsprong bestaat. Colcannon is een beetje zoals onze stoemp, want de aardappel speelde een grote rol in de geschiedenis van Ierland. Colcannon wordt traditioneel gemaakt met “kale” of boerenkool maar wij kozen voor een moderne versie op basis van bloemkool en prei.

2343

Wat heb je nodig?

 • 4 zalmfilets, met of zonder vel
 • 1 EL verse dille, fijn gehakt
 • Peper en zout
 • Citroen, in partjes gesneden

Voor de colcannon van bloemkool en prei

 • ½ kilogram aardappelen
 • 1 bloemkool
 • 2 teentjes look
 • 1 steel prei
 • 2 EL zure room
 • 2 EL Griekse yoghurt
 • Peper en zout

Hoe maak je het klaar?

Kook de aardappelen in kokend water en voeg er na 5 minuten de bloemkool bij. Laat koken tot beide gaar zijn en giet af.

Doe terug in een kom en doe er de zure room en de yoghurt bij en plet tot je een gladde puree hebt. Controleer de kruiding.

Snij de prei in fijne stukjes. Neem een pan en verhit wat olie, laat eerst het fijn gesnipperd teentje look wat kleuren en stoof vervolgens de prei, tot deze gaar is. Roer af en toe om.

Voeg de prei bij de puree en meng dooreen. Hou warm.

Kruid de zalmfilets met peper en zout en strooi de fijn gesneden dille erover. Neem een antikleefpan en warm de olijfolie op. Bak de zalmfilets tot ze klaar zijn (ze mogen niet uitdrogen).

Dresseer een lepel colcannon op een bord en schik er de zalmfilet op. Versier met wat fijn gesneden dille en geef er een stukje citroen bij.

Happy Saint Patrick’s Day!
NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.