Ierse Maaltijdsoep met geparelde gerst

top-innovative-beer-ads-of-2008-guinness-light-show

De wereld wordt weer voor één dag volledig groen want het is 17 maart, dus St. Patrick’s Day. De vorige jaren maakten we achtereenvolgens scherpe Guinness mosterd, een traditionele Ierse stoofpot met lamsvlees en vorig jaar maakten we op het vel gebakken zalm met een colcannon van bloemkool.

We kozen deze keer voor een stevige maaltijdsoep want als je gaat feesten, dan heb je iets stevigs nodig. De basis is pearl barley, een graan waarvan het omhulsel verwijderd is en dat gepareld is. Ierland heeft vroeger te kampen gehad met grote hongersnood door opeenvolgende mislukte aardappeloogsten en ook vlees was zeer schaars. Vandaar dat naar vervangende voedingsmiddelen werd gezocht, zoals pearl barley ofte gerst . Parelen is eigenlijk polijsten, zonder dat de voedingswaarde vermindert, want de meeste vezels zitten in de korrels. Hoe meer gepareld, hoe witter de gerstkorrels zijn. Houd er rekening mee dat geparelde gerstkorrels sneller klaar zijn dan volle gerst. Ten huize Nullam wordt veel pearl barley gebruikt, niet alleen voor soepen of stoofpotjes, maar ook bijvoorbeeld voor risotto.

Deze typische Ierse soep op basis vanpearl barley bevat ook vele groenten, zoals wortel, selder en pastinaak die bijdragen tot de volle smaak van de bouillon en de hoge energiewaarde van de soep. Je kan er de restjes van geroosterd lamsvlees bijdoen of overschotjes van een geroosterde kip. Dit is een ideale en stevige maaltijdsoep met hoge energiewaarde, die deugd zal doen op koude en regenachtige dagen.

“May the winds of fortune sail you, 
May you sail a gentle sea. 
May it always be the other guy 
who says this drink’s on me.”

Happy St. Patrick’s Day.

Wat heb je nodig? Voor 6 personen 

 • boter
 • olijfolie
 • 1 ½ liter kippenbouillon
 • 300 gram kip (gebakken of gekookt)
 • 150 gram gerst (orge – gepelde gerst – pearl barley)
 • 1 pastinaak
 • 2 wortelen
 • 2 medium ajuinen
 • 2 stengels selder
 • 1 laurierblad
 • 1 takje rozemarijn
 • 2 teentjes look (optioneel)
 • Platte peterselie (voor de afwerking)

Hoe maak je het?

We beginnen met de mise en place. Vooral de groenten vergen was kuis- en snijwerk. Schil de pastinaak en de wortelen en snij deze in fijne blokjes. Snipper de ajuin fijn en snij vervolgens ook de selder in fijne blokjes.

Smelt wat boter in een pan met zware bodem op een middelmatig vuur. Wanneer de boter begint te schuimen voeg je de fijn gesnipperd ui, look, selder, laurierblad en rozemarijn toe. Kruiden met peper en zout en verminder het vuur tot een lage stand. Zet het deksel op de pan en laat gedurende een goede 5 minuten rustig fruiten. De ajuin moet zacht worden maar mg niet bruinen.

Je kan deze soep maken met restjes geroosterd lamsvlees of met gekookte of gebakken kip. Na het fruiten van de aromaten maag de kip, pastinaak, wortel en de gerstkorrels erbij. Overgiet met de kippenbouillon en verhoog het vuur zodat de soep rustig kan sudderen, met het deksel op de pan. Na een halfuurtje zouden de groenten en de gerstkorrels moeten gaar zijn. Verwijder het laurierblad en het rakje rozemarijn. Kontroleer de kruiding en pas aan indien nodig. Voeg de fijn gesneden platte peterselie bij de soep en dien warm op.

De soep kan je gemakkelijk op voorhand maken en gewoon op een zacht vuurtje opwarmen. Je kan ook de hoeveelheden voor deze soep gemakkelijk aanpassen voor grotere of kleinere hoeveelheden.

Sláinte, NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.