Nullam goes Cyprus: Halloumi

3121

Een tijdje geleden was Nullam Microwaveum  te gast in Nicosia in Cyprus,  het meest oostelijke eiland in de Middellandse Zee. Cyprus dankt zijn naam aan de handel in koper (Kypros in het Grieks) tijdens de oudheid.

Cyprus is tot op vandaag nog altijd een verdeeld eiland, waarbij het Griekse van het Turkse gedeelte gescheiden wordt door een Groene Lijn met prikkeldraad, mijnenvelden en wachttorens.

Aan de Turkse kant van het eiland zijn wat bergen en zoals je kan zien op de foto zijn de Turken niet vies van provokatie. In Nicosia, de hoofdstad, hangen trouwens veel borden met het veelzeggende opschrift “Nicosia, the last divided capital”.

I0062

De Griekse Cyprioten, want ik verbleef aan de Griekse kant van het eiland, zijn zeer gastvrije en vriendelijke mensen. En ik heb het geluk gehad dat ze me hebben ingewijd in de geheimen van de Cypriotische keuken. Het meest bekende produkt uit Cyprus is natuurlijk hun typische kaas, de halloumi, gemaakt van een mengeling van geiten- en schapenmelk.

Halloumi is een witte verse kaas, vergelijkbaar met feta, maar minder broos en niet kruimelig. De kaas heeft een gelaagde tekstuur zoals mozzarella en is nogal zout, omdat ze worden verpakt en bewaard in gezouten water, soms met muntblaadjes. Je kan de halloumi dus gemakkelijk in schijfjes snijden. Halloumi bevat veel proteïnen en is daarom ook geliefd bij vegetariërs ter vervanging van vlees.

De romige wat rubberachtige halloumi is de grillkaas bij uitstek: hij heeft een hoog eiwitgehalte waar door hij niet smelt bij het bakken of grillen maar een mooi krokant goudbruin korstje krijgt. Halloumi wordt ook vers gegeten, traditioneel met watermeloen. Maar halloumi wordt vooral gebakken of gegrild. Je bakt de schijfjes halloumi in een pan met wat olijfolie, ongeveer 1 minuut per zijde.

3116

Gegrilde Halloumi

Maar de beste manier naar mijn smaak is gegrild.

Wat heb je nodig?

  • halloumi
  • wat gedroogde  oregano
  • olijfolie
  • vers citroensap
  • pita brood
  • tomaat

Hoe maak je het?

Snij de halloumi in dikke stukken en leg deze ongeveer 2 minuten per zijde op de grill. De stukken worden mooi goudbruin en smelten niet. Haal ze van de grill, giet er een fijn straaltje olijfolie over, een druppeltje citroensap en bestrooi met wat oregano.

Halloumi wordt tijdens het afkoelen snel taai, dus na het grillen direct en warm serveren, met wat geroosterd pitabrood en wat verse tomaten. Tijdens de ‘koude’ maanden wordt halloumi als meze geserveerd met een glaasje Zivania, de lokale sterke drank en lountza. Lountza is varkensvlees dat eerst gepekeld wordt en daarna gedurende lange tijd gemarineerd  in rode wijn. Daarna wordt het gedroogd en gerookt. Het heeft een sterke maar heerlijk smaak. Halloumi, lountza en zivania: een heerlijk triumviraat om een lekkere avond  te starten.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.