Knapperig gecraqueleerd chocoladekoekje

0604

Deze decadente kleine koekjes moet je eens proberen : ze hebben een rijke smaak, ze zien er ook leuk uit en zijn ook heel gemakkelijk te maken. Ik vind ze de ideale ‘mignardise’ voor bij de koffie aan het einde van de maaltijd. Deze kwa textuur “cookie meets brownie” – ze zijn krokant van buiten en brownie-achtig aan de binnenkant – worden in poedersuiker gerold vooraleer ze de oven ingaan. Tijdens het bakken zetten ze uit en gaan ze barsten, net zoals verf. Zo kom je aan mooie zwart-witte opengebarsten look. Er zit geen chocolade in dit koekje, maar wel donker cacaopoeder van 60%. Vandaar dat deze koekjes niet overdreven zoet zijn, maar toch een intense smaak hebben.

Van deze versie kan je ook een volwassen versie maken, want origineel is dit een Mexicaans koekje, en dat betekent dat zij er wat ancho chile poeder onder verwerken. Niet zo verwonderlijk want de Maya’s en de Azteken combineerden al duizenden jaren geleden chocolade en chili’s. Misschien daarom dat ze de kalender verkeerd hebben gemaakt. In ieder geval, het maakt de koekjes zeker niet pikant, maar geeft ze een verrassende punch of bite, en de chili brengt de smaak van chocolade nog meer tot uiting, zonder te domineren.

0611

Wat heb je nodig?

  • 150 gram bloem
  • 60 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bak poeder
  • een snuifje zout
  • 200 gram suiker
  • 60 gram boter, koud en in blokjes gesneden
  • 2 eieren, opgeklopt
  • 1 theelepel vanille-extract
  • poedersuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden en neem twee bakplaten (anti-kleef of bedekt met bakpapier).

Zeef de bloem, het cacaopoeder, zout en suiker in een grote mengkom. Wrijf met je vingers de blokjes koude boter in het bloemmengsel tot je een soort broodkruimels verkrijgt.

In een andere kom klop je de eieren op, samen met het vanille-extract en meng je dit onder de droge ingrediënten. Bedek met plastiek folie en zet even weg in de koelkast (ongeveer dertig minuten).

Strooi de poedersuiker in een serveerschaal. Maak bolletjes de grootte van een kleine golfbal of een grote knikker en rol deze door de poedersuiker. Leg de bolletjes op de bakplaten met wat tussenruimte en zonder ze plat te maken.

Bak gedurende 10 tot 12 minuten, haal uit de oven en laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Daarna mogen ze volledig afkoelen op een rooster.

NM.

0601

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.