Gegrilde steenvruchten met lavendel en vanille Ice Crime

4966

Gegrilde steenvruchten

In de titel van dit recept staat steenvrucht omdat ik niet kan kiezen tussen perziken en nectarines want ik vind ze allebei heel goed. Dus de keuze ligt bij jullie. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de perzik, wat ik een heel sexy vrucht vind. Onder de zachte schil met de mooie kleuren zit zacht en sappig vruchtvlees met vele nutritionele kwaliteiten.

De perzik komt via het Oude Perzië uit China (zie latijnse naam Prunus Persica). In China stond de perzik trouwens symbool voor lang leven en onsterfelijkheid. Het is Lodewijk de XIV, de Zonnekoning, die zorgt voor de doorbraak bij ons want hij was er verzot op. Het ging zelfs zover dat hij de Koninklijke tuinman La Quintinie opdracht om ongeveer 30 variëteiten te planten in Versailles.

Ice Crime met Stevia

We gaan de perziken of nectarines grillen, afwerken met lavendel en serveren  met een bolletje Ice Crime met vanillesmaak. Ice Crime, een Belgisch product van de Gentse firma Just Ice wordt onder andere verdeeld door Delhaize (zie artikel). Het is roomijs met vanillesmaak, zonder suiker en gemaakt met stevia, een natuurlijke zoetstof afkomstig van de bladeren van de steviaplant. De Europese Commissie heeft in november 2011 de richtlijn van het gebruik van stevia als zoetstof – 200 keer sterker dan suiker – en als voedingssupplement goedgekeurd. Dat betekent dat de uit stevia gewonnen steviolglycosiden nu probleemloos als zoetstof in allerlei voedings- en genotsmiddelen mogen worden toegepast. De steviaplant komt uit Zuid-Amerika en de zoetsof die uit de plant wordt gehaald is 100% natuurlijk en arm aan calorieën. Ideaal voor mensen die hun suikeropname willen verlagen en toch van een smakelijk dessert willen genieten.  Ik heb Ice Crime nu al verschillende keren zelf gegeten en laten proeven: hij is heel lekker en dat er geen ‘echte’ suiker in zit proef je helemaal niet.

4717

De lavendel geeft een extra zomerse toets aan dit dessert omdat ik lavendel associeer met zomer en vakantie. En ik heb niet veel nodig om weg te dromen van glooiende zonovergoten eindeloze velden vol lavendel.

Een eenvoudig dessert met pure smaken. Deze uitspraak omschrijft het nog best: ˜You can read or write about ice cream, but there is only one satisfaction:  the pleasure of tasting˜.

NullamMicrowaveum-7687

Wat heb je nodig?

  • Perziken
  • Lavendel
  • Ice Crime roomijs
  • Vlierbloesemsiroop (optie)
  • Blonde caramel (optie)
  • ijslepel (zie artikel)

Hoe maak je het ?

Verwarm de gril of een gril pan. Snij de perziken of nectarines in twee en wrijf de snijzijde lichtjes in met olijfolie. Gril ze gedurende een paar minuten tot je zwarte lijnen hebt.

Leg ze op een dessertbord of kom. Bestrooi met lavendel en serveer met een bol vanilla Ice Crime. Giet er een lepeltje vlierbloesemsiroop of blonde karamel over.

Alternatieve Versie

Hou je niet van roomijs dan hebben we ook een alternatieve versie : klop 150 ml room op met 75 gram mascarpone en wat zeste van een citroen. Werk af met lavendel en wat verse rozemarijn.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.