De enige echte Buffalo wings

3536

Deze keer een snel tussendoortje voor de voetballiefhebbers. Er zijn verschillende nationale en Europese competities in de eindfase gekomen en voor diegenen die een paar avonden per week aan hun televisie gekluisterd zijn, deze lekkere pikante kippevleugeltjes. Buffalo wings, voor alle duidelijkheid, hebben niets met AA Gent te maken. Dit fingerfood ontstond in 1964 in het stadje Buffalo in New York State. De zoon van Teressa Bellissimo van de Anchor Bar & Restaurant in Buffalo was op een vrijdagavond laat aan het koken, toen haar zoon met zijn hongerige vrienden arriveerden. Er was niet zoveel meer voorhanden en Teressa besloot dan maar een lading kippenvleugels in de friteuse te gooien en ze nadien met cayennesaus te overgieten. De kippenvleugels, die toen in die tijd normaal werden weggegooid of gebruikt om bouillon van te maken, werden zo getransformeerd in deze superpopulaire en door en door Amerikaanse snack, de Buffalowings.

Een Buffalo wing is dus een kippenvleugel die eerst gefrituurd wordt en dan door een saus op basis van boter en pikante cayennesaus worden gehaald. Traditioneel worden ze geserveerd met selderstengels en een dipsaus op basis van mayonaise en blauwschimmelkaas.

6951

Buffalo wings zijn heel gemakkelijk te maken en met een beetje oefening kan je gaan ‘customizen’, door ze minder of meer pikant maken, dit door te gaan spelen met de samenstelling  van je saus. Oefening baart kunst. En denk je dat hier talent voor hebt, dan heb je nog ruim de tijd om je klaar te maken voor het jaarlijkse officiële wereldkampioenschap Buffalo wings maken: het ‘Buffalo Wings Festival’ in Buffalo in de VS. Het tweedaags festival gaat altijd door begin september en staat volledig in het teken van de Buffalo wings. Er komen jaarlijks ongeveer 90.000 mensen op af. Een paar andere cijfers: vorig jaar werden ter plaatse 555.000 kippenvleugels – ofwel 37 ton – gegeten.

Hieronder volgt de bereiding van de kippevleugels, de pikante saus en de dipsaus. Het meeste kan je al op voorhand klaarmaken, het komt trouwens de smaak ten goede. Dan hoef je enkel maar de pauze af te wachten om je Buffalo wings af te werken.

Wat heb je nodig?

 • Kippevleugels
 • Frituurolie
 • Peper en zout

Voor de pikante cayennesaus

Wat heb je nodig?

 • 100 gram boter
 • 3 EL pikante saus naar keuze
 • 2 EL Worcestershiresaus (zie artikel)
 • ½ EL gedroogde lookvlokken (of lookpoeder)

Hoe maak je het?

Smelt de boter in een pan op een laag vuurtje. Voeg er de rest van de ingrediënten bij en roer eens goed dooreen. Wil je een pikantere saus, dan verhoog je de hoeveelheid pikante saus. De saus warm houden.

Hoe maak je het?

Snij de toppen van de vleugels. Doe er peper en zout op en zet ze een paar uur weg in de koelkast zodat het vocht er kan uittrekken. Zo krijg je knapperige vleugels met een krokant vel.

Dep ze droog met wat keukenpapier. Zet de frituurpan op 180 graden en frituur de vleugels gedurende 8 tot 10 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Laat de kippenvleugels uitlekken op keukenpapier. Haal de gefrituurde kippenvleugels door de pikante saus tot ze volledig bedekt zijn met saus.

Je kan hier al stoppen maar de kippenvleugels worden echt nog beter als je ze nog een paar minuten in de oven laat bakken, zodat de saus er wat inbakt. De meeste pikante sausen bevatten naast azijn echter ook wat suiker, dus opletten voor verbranden. Leg ze ook niet te dicht bij elkaar omdat de saus er dan niet kan inbakken en je vleugels eerder gestoomd worden.

De traditionele blue cheese dip

Wat heb je nodig?

 • 100 gram blauwschimmelkaas
 • 125 gram mayonaise
 • 60 gram zure room
 • 1 EL vers citroensap
 • 2 EL platte peterselie, fijn gesneden
 • Groene bladselderij

Hoe maak je het?

Meng alle ingrediënten – behalve de kaas – tot een gladde saus. Doe er pas dan de blauwschimmelkaas bij. Dek af met plastiekfolie en zet een paar uren weg in de koelkast.

Serveren met wat takken selder. Eventueel bijkruiden met peper en zout.

NM.

© 2015 – 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

One thought on “De enige echte Buffalo wings”

Comments are closed.