In the Mix: Lavendel Limonade

47166

Nullam heeft de laatste maanden veel geëxperimenteerd met lavendel en de conclusie is dat er eigenlijk geen limiet op het gebruik van lavendel is, tenzij je eigen creativiteit of fantasie.  Eetbare bloemen zijn al een paar jaar aan hun comeback bezig: ze voegen een zoete bloemige en lichte citrussmaak toe en zijn ook een streling voor het oog, kortom ze maken het plaatje van een leuk gerecht compleet, want het oog wil ook wat.

Wat is lavendel?

Lavendel behoort tot de familie van de munt en is nauw verwant met rozemarijn, salie en tijm. De bloemen en blaadjes kunnen ook vers gebruikt worden terwijl de knoppen en stengels eerder gedroogd worden. De meest gebruikte lavendel in de keuken is de Engelse lavendel (l. angustifolia and munstead)

Lavendel wordt al langer gebruikt dan onze tijdrekening. De Egyptenaren gebruikten het om hun mummies te parfumeren en de Grieken en Romeinen deden het bij hun badwater. De stam van het woord lavendel – het Latijnse woord lavo – betekent trouwens wassen. De gewonde soldaten tijdens Wereldoorlog 1 werden door de verpleegster met oplossingen op basis van lavendel gewassen.

Normaal kan je alle lavendel in de keuken gebruiken, zowel vers als gedroogd, maar loop nu niet onmiddellijk naar je favoriete bloemenwinkel of tuincentrum, want die lavendel is meestal met pesticiden of andere producten behandeld. Kijk uit voor lavendel die specifiek bestemd is voor gebruik in de keuken.

Lavendel kan je zelf gemakkelijk drogen: de stengels van de plant knippen net na ze gebloesemd hebben en hang ze daarna omgekeerd te drogen. Was de knoppen voor gebruik en droog ze uit in de oven.

Lavendelsuiker

Wil je toch de smaak van lavendel, zonder dat de lavendel zichtbaar is in je gerecht, dan hebben we een aantal tips voor je. De droge lavendel kan je in een mortier of oude koffiemolen fijn malen en zo onder je ingrediënten mengen (zowel voor zoete als hartige gerechten). Of je kan lavendelsuiker maken en bij desserten de gewone suiker vervangen door die geurige naar lavendel smakende suiker. Houd er rekening mee dat de intensiteit van lavendel verhoogt bij het drogen. Je hebt maar 1/3 gedroogde lavendel nodig in verhouding tot verse lavendel. Begin met een klein beetje lavendel en verhoog systematisch de hoeveelheid. Teveel lavendel in een gerecht en je krijgt het gevoel dat je parfum eet of de smaak van je gerecht wordt zelfs bitter. Het sleutelwoord hier is experimenteren.

4935

Lavendellimonade

Zeer verfrissende tijdens warme dagen is deze limonade op basis van lavendel. Ik geef je hieronder de verhoudingen, die je gemakkelijk kan vermenigvuldigen als je deze lavendellimonade in grote hoeveelheden wil maken.

Wat heb je nodig?

  • 120 ml vers geperst citroensap
  • 500 ml water
  • 1 theelepel lavendel
  • Suiker of honing (hoeveelheid volgens eigen smaak)
  • Ijsblokjes

Hoe maak je het?

Breng het water tot aan het kookpunt en haal dan de pan van het vuur. Voeg er de lavendel aan toe en laat 10 tot 15 minuten trekken. Controleer om de vijf minuten de smaak van de infusie. Giet door een fijne zeef en verwijder de lavendel. Laat afkoelen in de ijskast.

Voeg het vers geperst citroensap, de suiker en ijsblokken bij de koude vloeistof en dien op in koude glazen.

NM.

4938

© 2015 – 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.