Zeven uur in de oven gegaarde lamsbout

What do you mean, he don’t eat no meat???

7559

Deze quote komt uit de bekende film ‘My Big Fat Greek Wedding’ uit 2002. Ian Miller wordt voorgesteld aan de wel zeer Griekse familie van zijn liefje Toula Portokalos (gespeeld door Nia Vardalos, die trouwens ook het scenario My Big Fat Greek Wedding Imdbschreef), en er wordt natuurlijk – het zijn Grieken – over eten gepraat. Toula wil haar familie waarschuwen dat Ian eigenlijk een vegetariër is. En dan komt deze voor mij memorabele scene en één van de hoogtepunten uit de film.

Aunt Voula: What do you mean, he don’t eat no meat? [the entire room stops, in shock] 
Aunt Voula: Oh, that’s okay. I make lamb. 

Als je deze grappige scene nog eens wil bekijken, klik dan op deze link http://www.youtube.com/watch?v=HnjWZT3yWWc

Iedereen die een beetje vertrouwd is met de Griekse cultuur (of zelfs de Balkan), herkent dit. Geen vlees eten is daar geen optie en vegetariërs komen van één of andere verre planeet en zeker uit een ander melkwegstelsel. Is er trouwens een Grieks woord voor vegetariër?

Sto fourno

Niet alleen ter gelegenheid van Pasen, maar ook op andere feestelijke momenten, is lamsvlees in die regio het meest populaire gerecht. In de kleine dorpjes zie je vaak de mannen in de tuin rond een spit staan, waarop een volledig schaap geroosterd wordt. Nu nog steeds wordt soms de ganse maaltijd naar de plaatselijke bakkerij (fourno: zie recept Arni Giouvetsi sto Fourno ) gebracht, waar ze tegen een kleine vergoeding je maaltijd verder koken in de grote oven.

Het is Pasen en voor deze feestelijk gelegenheid gaan we een lamsbout klaarmaken met oregano aardappelen en lekkere witte bonen. Maar we gaan die niet op de gewone manier klaarmaken, we gaan de lamsbout maar liefst zeven uren laten garen.

Zeven uur in de oven gegaarde lamsbout

Het zeer langzaam garen op lage temperatuur van een lamsbout, in wijn met look en kruiden, zal het vlees zeer smaakvol en ultramals maken, zodat het een perfecte combinatie vormt met de witte bonenschotel en de ovenaardappelen met oregano.

7574

Wat heb je nodig? 8 personen (afhankelijk van de grootte van je lamsbout)

Voor de lamsbout:

 • 1 lamsbout (ongeveer 2 kilo)
 • 3 EL olijfolie
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • 1 fles droge witte wijn
 • ½ liter water
 • 20 teentjes knoflook, ongepeld
 • 10 takjes verse rozemarijn en tijm
 • 5 verse laurierblaadjes

Voor de bonen:

 • 500 g gedroogde witte bonen (Cannellini, Griekse gígantes of eléfantes, …)
 • 5 teentjes knoflook
 • een bouquet garni maken met 3 takjes verse tijm, de steeltjes van peterselie en een laurierblaadje, aan elkaar gebonden met keukentouw
 • 10 hele kruidnagels
 • 1 ui, gehalveerd
 • zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
 • 2 EL olijfolie
 • 2 EL room

Hoe maak je het?

Deel 1: het lamsvlees

Verwarm de oven voor tot 150 ˚ Celsius.

Wrijf ondertussen de lamsbout in met olijfolie en bestrooi rijkelijk met peper en zout. Verhit een braadslede (of een zware braadpan met deksel) op een matig hoog vuur. Leg er de lamsbout in en bak deze aan alle kanten bruin (ongeveer 12 minuten).

Haal de lamsbout eventjes uit de braadslede en hou warm. Voeg nu de fles wijn en een halve liter water toe aan de braadslede en schraap de aanbaksels los. Leg nu ook de kruiden en knoflook op de bodem van de braadpan en leg daar de lamsbout bovenop. Bedek de braadslede of de zware braadpan met een deksel of bedek met aluminiumpapier en zet in de oven.

Na 3 ½ uur mag je de lamsbout omdraaien en nog 3 ½ uur laten verder garen. Het vlees van je lamsbout zal nu super zacht zijn. Als je nieuwsgierig van aard bent zoals ik, en je kan geen 3 ½ uur wachten om eens een kijkje te nemen wat er onder het aluminium dak gebeurt, vergeet dan niet regelmatig wat vloeistof over je lamsbout te gieten.

Na 7 uur is je lamsbout klaar. Hij zal werkelijk smelten in je mond.  De smaak is voortreffelijk en het vlees is lekker zacht en mals. Het is dan ook puur genieten.

0627

Deel 2: de bonen                    

Laat de bonen in water weken gedurende een aantal uren. Ik probeer dit altijd de avond er voor te doen. Ongeveer 2 uur voor je lam klaar is en geserveerd moet worden, giet je het water van de bonen weg, doe de bonen in een kookpot, voeg er vers water aan toe, 4 teentjes knoflook en het bouquet garni.  Steek de kruidnagels in de halve ui en voeg deze toe aan de bonen. Breng aan de kook, zet dan het vuur zeer laag en laat stilletjes sudderen tot de bonen klaar zijn.

Verwijder de kookpot van het vuur, haal er de kruiden uit en eventuele bonen die niet gekookt zijn of er niet mooi uit zien. Giet de bonen af door een vergiet maar hou 2 pollepels kookvocht over.

Neem er een goede pollepel bonen uit, samen met wat kookvocht en doe dit in een kommetje (of keukenrobot). Voeg er wat olijfolie aan toe en het resterende teentje knoflook. Als je wil kan je er ook wat verse room aan toe voegen of een eetlepel zachte paprika. Dit gaan we pureren tot een gladde massa en terug onder de resterende bonen mengen. Kruiden met peper en zout en je bonenschotel is klaar.

PS Kruidnagel heeft een scherpe smaak die een speciale toets aan de bonen geeft. Je kan natuurlijk het aantal verminderen.

Deel 3: de oregano aardappelen

Ik heb deze lamsbout klaargemaakt in de oven met gebakken oregano en citroen aardappelen. Het recept is vrij eenvoudig.

 • 1 kg aardappelen in de lengte in parten gesneden
 • Fijn geraspte schil van 1 citroen
 • Het sap van 1 citroen
 • Olijfolie
 • Verse (of gedroogde oregano)
 • Look

Dit alles goed mengen en in de oven, ongeveer 50 minuten op 180 tot 200 graden. Afwerken met oregano en gesnipperde peterselie.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

One thought on “Zeven uur in de oven gegaarde lamsbout”

Comments are closed.