Varkenshaasje gemarineerd in gemberlooksaus

4470

Gember en look gecombineerd zijn smaakmakers die veel in de Thaïse en Indische keuken gebruikt worden. Ze zijn de basis voor veel marinades waarin je vlees en of groenten kort of lang marineert en dan snel aanbakt. Het resultaat is een delicieuse smaakbom. Het belangrijkste is ze beide te gebruiken in gelijke hoeveelheden, zodat het een de ander niet overtroeft. Ideaal is de gember te raspen zodat de sappen vrijkomen en de look fijn te snipperen en er dan (bijvoorbeeld in een vijzel) een soort pasta van te maken. Dat is de basis, en eens je deze onder de knie hebt kan je heel gemakkelijk ingrediënten toevoegen volgens je eigen smaak, zoals bijvoorbeeld chilipepers, zout of limoensap. We voegen er een beetje azijn aan toe, die zowat de rol vervult van bindmiddel (vocht) en bewaarmiddel. Ik maak altijd een grote hoeveelheid van dit mengsel en bewaar dit in een container in de koelkast, zodat ik deze smaakbom altijd klaar voor gebruik heb.

Met dit gerecht kan je terug alle kanten uit want je kan het vlees al een dag op voorhand marineren en zowel op de barbecue als in een grillpan klaarmaken, of zelfs in de wok. Ik koos voor een varkenshaasje omdat dit het mooiste stukje van het varken is, een lange vezelspier met weinig bindweefsel en weinig vet.

Je kan een varkenshaasje zowel puur als gemarineerd klaarmaken. Een varkenshaasje is volledig ontvliesd zodat het zeer vlot en snel smaken van een marinade opneemt. De enige voorwaarde is de braadtijd kort te houden: zeer snel en op hoge temperatuur dichtschroeien want het vlees moet sappig blijven binnenin.
3720

Wat heb je nodig? voor 6 personen

  • 2 varkenshaasjes (elk tussen de 400 en 600 gram)
  • 1 bos lente-uitjes, diagonaal gesneden

Voor de marinade

  • Plantaardige olie
  • 4 teentjes look, fijn gehakt
  • 2 EL geraspte gember
  • 2 EL sojasaus
  • 2 1/2 EL vissaus (nam pla)
  • 2 EL azijn
  • 1 1/2 EL suiker
  • peper

Hoe maak je het?

We maken eerst de marinade. Neem en grote glazen of keramieken kom en doe er de olie, look, geraspte gember, sojasaus, vissaus, azijn en suiker in. Meng goed dooreen en kruid met peper. Haal er 3 EL marinade uit en zet apart. Leg en wentel de varkenshaasjes in de marinade. Dek af met plastiekfolie en zet weg in de koelkast.

Verwarm de grill of een grillpan en kook de stukken varkenshaas op een middelhoog vuur. Draai halverwege om. Normaal heb je voor een varkenshaasje in totaal ongeveer 25 minuten nodig, maar dat is afhankelijk van je grill. Haal van de grill en laat de varkenshaasjes ongeveer 5 minuten rusten.

Snij het vlees in schijfjes, lepel er de resterende marinade over en rond en werk af met de diagonaal gesneden lente-uitjes. Serveer met dampende witte rijst.

NM.

4478

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.