Shortbread met rozemarijn

2324

Shortbread is één van de culinaire kroonjuwelen van Schotland. Dit kalorierijke maar zeer lekkere koekje zou teruggaan tot de dertiende eeuw en is een variant van de ‘biscuit’ of ‘biscotti’ (een dubbelgebakken koekje). Boter verving gist en zo was de shortbread geboren (short verwijzend naar shortening – vetstof of boter – en niet naar kort). Boter en per definitie ook shortbreadkoekjes waren duur en dus werden de koekjes enkel maar op zeer speciale gelegenheden naar boven gehaald, zoals tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode. En op de Shetland eilanden breken ze traditioneel een versierd shortbreadkoekje – bride’s bonn – op het hoofd van de bruid vooraleer ze haar nieuwe huis binnengaat.

Voor shortbread heb je eigenlijk maar drie basisingredienten nodig: bloem, suiker en boter. Maar wij gaan er nog eentje aan toe voegen, namelijk rozemarijn. Rozemarijn wordt, nog meer dan enig ander kruid, aanzien als een winterkruid. Het wordt in zovele typische winterbereidingen en stoofpotjes gebruikt. Maar rozemarijn gaat ook perfect samen met zoete dingen, zoals bijvoorbeeld deze shortbreadkoekjes. De subtiele maar mysterieuze en intrigerende smaak van dennenaalden maken van deze koekjes een waar genot. Bij mensen die dit koekje voor eerste keer proberen, zie je verwarring: wat is die mysterieuze smaak. Een sterk en robuust kruid mengen met een boterachtig kruimelkoekje lijkt misschien een vreemde kombinatie, maar het is een echte aanrader en past perfect bij de digestief.

2925

Wat heb je nodig? Voor ongeveer 16 koekjes

  • 2 cups bloem
  • ¾ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 EL fijn gehakte verse rozemarijn
  • ¾ cup ongezouten boter, zacht
  • 2 EL milde honing
  • ½ cup poedersuiker
  • 1 EL kristalsuiker

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Meng bloem, zout, bakpoeder en rozemarijn in een kom. Meng in een andere grote kom met een mixer op lage snelheid de boter, honing en suiker, doe er vervolgens het bloemmengsel bij. Meng nog een beetje tot je een grof deeg hebt, er mogen nog wat stukjes in zitten.

Doe het deeg in een bolvorm en leg het op een met bloem bestoven werkblad.  Kneed het deeg nog een paar keer goed dooreen en verdeel dan je deeg in twee stukken.

Neem een stuk deeg en rol het met een deegrol uit tot een dikte van ongeveer 8 millimeter. Neem een ronde koekjessnijder en haal zoveel mogelijk ringen uit je deeg. Leg de ronde vormen op een bakplaat. Herhaal dit voor de tweede bol deeg.

Bak de koekjes in het midden van de oven tot ze een mooie gouden kleur vertonen (ongeveer 25 minuten afhankelijk van je oven).  Laat ze volledig afkoelen op een rooster.

NM.

2335

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.