Snickerdoodle koekjes

  nullam-microwaveum-7516 Nostalgie

Bij zelfgebakken koekjes denk ik spontaan nostalgisch terug aan mijn eigen kindertijd. Koekjes bakken is een leuke activiteit om samen met kinderen de keuken onveilig te maken. Deze Snickerdoodle koekjes zijn pure verwennerij voor de kinderen, alhoewel deze koekjes ongetwijfeld ook bij volwassenen in de smaak zullen vallen. Kinderen kunnen gemakkelijk helpen bij de voorbereiding, bijvoorbeeld door te helpen afwegen, of door de balletjes te rollen. De kleine bakkers zullen gegarandeerd veel plezier hebben.

Dit typische maar zeer traditionele suikerkoekje komt uit New England in de VS en bestaat al sinds de 19de eeuw. Het heeft mogelijks Duitse roots, vanwege de naam – Snickerdoodle zou van Schneckennudeln kunnen afstammen – maar New England is wel bekend om zijn koekjes met vreemde namen (zoals Kinkawoodles), dus het kan ook puur toeval zijn. Het heeft tot begin de jaren 1930 geduurd vooraleer dit recept ooit in een kookboek werd gepubliceerd (in Irma Rombauer’s Joy of Cooking)

Wat heb je nodig?

  • 115 gram boter, zacht
  • 1 ½ cup suiker
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 cups bloem
  • 4 EL suiker
  • 1 ½ theelepel kaneel

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 160 graden. In een mengkom, klop de boter en de suiker met een handmixer op medium snelheid tot deze massa licht, luchtig en romig is. Blijf verder mixen en voeg er dan één voor één de eieren bij, tot alles mooi gemengd is en je een zachte, gladde massa hebt. Nu gaan we er voorzichtig het bakpoeder en de bloem ondermengen, niet alles tegelijk, maar beetje bij beetje de droge bestanddelen door je deeg mengen.

Je deeg is nu klaar. Dek af met plastiekfolie en laat gedurende 1 uur rusten.

Combineer in een bord 4 EL suiker en 1 ½ theelepel kaneelpoeder. Neem je koekjesdeeg en vorm ballen van ongeveer 3 tot 4 centimeter doorsnede en rol deze in het kaneel/suiker mengsel tot ze met een mooi laagje bedekt zijn.

Schik je deegballen op een bakplaat, minstens 5 centimeter van mekaar. Ze moeten echt ruimte hebben want tijdens het bakken worden de ballen platte koekjes. Bak de koekjes desnoods in twee keer.

Bak de koekjes gedurende ongeveer 10 minuten of totdat de randen mooi goudbruin zijn. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

Ze zijn echt super gemakkelijk te maken en deze koekjes zullen tijdens het bakken je keuken vullen met een verrukkelijke geur. Je kan deze zeker een week bewaren in een koekjestrommel, maar ik ben er van overtuigd dat ze al veel sneller zullen verdwenen zijn.

Een goede tip: je kan ze natuurlijk zo eten, maar je kan er ook een ijssandwich van maken door een bol roomijs tussen twee koekjes te leggen.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.