Pompoenrolletjes met julienne van groene appel en speculoos

1167

Dat pompoen zeer veelzijdig is wisten we al. Deze keer verwerken we schijfjes pompoen in een voorgerecht. We bakken de strips pompoen kort aan en rollen deze in mooie vormen op. Dit lichte vegetarisch voorgerecht stond al lang op mijn lijst om eens klaar te maken  maar het kwam er nooit van. Het is pas toen ik een tijdje geleden een interview las met Alain Passard, sterrenchef van restaurant L’Arpège (3***) in Parijs, dat het me terug te binnenschoot. Want hij zou de geestelijke vader van de basis van dit recept zijn. Ere wie ere toekomt dus.

Na de zware feestdagen is een licht en vegetarisch recept wel op zijn plaats. En wat nog beter is, je tovert dit op tafel in nog geen 15 minuten, voorbereiding en koken inbegrepen. De halve maanvormige strips pompoen bak jeaan in wat sesamolie of notenolie en terwijl maak je alle andere ingrediënten klaar. Ik heb gekozen voor een artisanale speculoos (of speculaas) omdat die iets meer doorsmaakt dan de commerciële versie. Maar je kan evengoed de gewone gebruiken.

Dit recept moet je beslist eens proberen want kijk maar eens naar de lijst van ingrediënten en de verschillende smaken die je smaakpapillen zullen in veroering brengen. Serveer dit heerlijke voorgerecht met een glaasje gekoelde witte wijn, om het geheel af te maken.

0513

Wat heb je nodig? voor 4 personen

  • Een pompoen (een kwart is genoeg)
  • 1 groene zure appel (type Granny Smith)
  • speculoos
  • Fleur de sel
  • 2 EL sesamolie of notenolie
  • Een paar druppeltjes sojasaus of ketjap manis
  • Verse muntblaadjes

Hoe maak je het?

Het moeilijkste aan dit gerecht is de pompoen in 4 stukken verdelen. Normaal is een kwart van een pompoen genoeg als voorgerecht voor 4 personen. Snij je stuk pompoen eventueel wat bij zodat het in de mandoline past. Neem je mandoline en zet die in op snijdikte 2 à 3 mm. Ik reken op 3 à 4 sneetjes pompoen in halve maanvorm per persoon.

Neem een antikleefpan en warm een lepeltje sesamolie op en laat de schijfjes pompoen aan één (1) zijde kleuren. Hier moet je wat opletten, want je mag de strips niet te lang laten bakken. De pompoen wordt anders te zacht en je kan de strips niet meer oprollen want ze gaan breken. Dus maximum 10 minuten (en afhankelijk van je vuur).

Haal ze uit de pan en rol de strips op volgens je eigen fantasie: in een rolletje, of maak er een roosje van, etc. Leg deze onmiddellijk op een warm bord. Strooi er een beetje in stukjes gebroken speculoos rond. Kruiden met fleur de sel.

Rond de rolletjes gieten we een fijn straaltje notenolie en wat druppeltjes sojasaus of ketjap manis (die is iets zoeter of minder zout).

We werken deze schotel af met groene appel – in zeer fijne julienne gesneden – en wat verse muntblaadjes.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.