Luchtige chocoladecake gevuld met dulce de Leche

9173

Vandaag verwennen we de chocoladeliefhebbers met deze klassieke tearoomcake. Ik weet niet goed waarom maar deze cake doet me altijd denken aan een gezellige tearoom met een ouderwetse rinkelende bel wanneer je de deur opendoet. En het eerste dat je ziet is deze mooie cake onder een mooie glazen stolp.

Het is een luchtige cake, type Victoria of, met een stevige maar toch luchtige structuur omdat de luchtbellen bij het bakken vastzitten in het deeg en uitzetten.  De cake is genoemd naar de Engelse Koningin Victoria, maar hij is ook nog onder vele andere namen gekend zoals pan di Spagna, Génoise,  pound cake, spongecake (vanwege het sponsachtige effect) enzoverder.

Met het recept hieronder heb je genoeg deeg voor een luchtige cake die je bakt in een springvorm van 20 of 22 cm (niet groter). Ik maak er meestal twee en zet deze boven op elkaar, of snij ze individueel nog eens overlangs door omhet aantal lagen te vergroten. Voor de vulling gebruik ik dulce de leche of crème au beurre, of allebei. De cake werk ik af met een mooi blinkende ganache. Ik hou de afwerking bewust sober omdat ik de aandacht van de proevers bij de chocolade wil houden.

Wat heb je nodig?

Voor de Victoriacake

 • 225 gram ongezouten boter en wat extra om de vorm in te vetten
 • 225 gram suiker
 • 175 gram zelfrijzende bloem, gezeefd
 • 50 gram cacaopoeder, gezeefd
 • 2 theelepels bakpoeder
 • ¼ theelepel zout (fijn zeezout)
 • 1 theelepel vanilla extract
 • 4 eieren
 • 100ml volle melk

Voor de ganache

 • 200 g donkere chocolade (70% cacao of meer)
 • 125 ml room

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem een ronde springvorm van 22 cm (of 20 cm) en vet deze in met boter. Klop de boter met de suiker op. Voeg de droge elementen bij elkaar en meng goed. Klop de eieren met de melk en het vanilla extract goed op. Voeg dan nat bij droog en meng nog eens goed. Als je over een goede keukenrobot beschikt kan je dit alles bijna in één beweging doen.

Giet het deeg in de springvorm en zet in de oven. Bak gedurende 50 minuten of tot het ogenblik een tandenstoker er mooi uitkomt. Ga met een scherp mes rond de rand om deze los te maken en laat de cake drogen in de vorm.

1154

De afwerking van de cake

Ziezo, de cake is klaar, nu nog enkel de afwerking. We kozen voor een vulling met dulce de leche en een afwerking met een mooi blinkende chocolade ganache.

De cake doorsnijden

We gaan eerst de cake in twee helften verdelen en gebruiken daarvoor een truuk uit de oude doos. Neem een rolletje naaigaren en rol er een stuk draad af die iets breder is dan de cake. Zet de draad in op de cake ongeveer in het midden en snij de cake door met zigzaggende bewegingen. Haal het bovenste gedeelte er voorzichtig af met behulp van twee paletmessen.  Smeer het onderste gedeelte in met een dikke laag dulce de leche. De laag mag echt goed dik zijn. Als je dit gedaan hebt mag het bovenste gedeelte er terug op.

9178

De ganache maken

Nu komt het leukste gedeelte.  Smelt 200 gram donkere chocolade au bain-Marie. Warm 125 ml room op in een kleine steelpan. Verwijder de gesmolten chocolade van het vuur en roer er snel de room onder door tot je een glanzende ganache hebt. Laat gedurende 10-15 minuten afkoelen in de koelkast zodat de ganache kan indikken.

Giet de ganache over je cake en met een spatule of paletmes verspreid je gelijkmatig de ganache over de cake – bovenkant en zijkant. De ganache heeft wat tijd nodig om uit te drogen, maar je cake is klaar. Zet de cake gerust een paar uur weg.

9163

Dulce de Leche zelf maken

Op deze pagina vind je het recept voor alfajores met zelfgemaakte dulce de leche, want het is eigenlijk niet zo moeilijk. Maar soms heb je gewoon geen tijd. Wel, er is een hele goed oplossing bij Delhaize.

Dulce de Leche, ook wel eens melkconfituur genoemd, is een zachte smeerpasta die lijkt op karamel, maar een zachte en minder gesuikerde smaak heeft. Dit product wordt gemaakt op basis van melk, die wordt gekookt met suiker en vanille. Daardoor wordt de melk dikker en krijgt ze een mooie karamelkleur op een zacht vuur.

Het is bij de beste producent van Dulce de Leche dat het team van Delhaize dit nieuwe, van oorsprong Argentijnse product gevonden heeft. De Dulce de Leche van « La Salamandra » is een product van hoge kwaliteit dat rechtstreeks wordt ingevoerd vanuit Argentinië, waar het bedrijf gevestigd is nabij Buenos Aires. Dit bedrijf werd opgericht in 1991 en gebruikt melk van eigen koeien. De melk is dagvers en wordt direct gebruikt om de Dulce de Leche te maken zonder bewaarmiddelen.

De Dulce de Leche wordt verkocht in een glazen pot van 280g tegen een prijs van 2,98 €, en dit exclusief bij Delhaize.

NM.

1148

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.