Jamaican Jerk Chicken

6684

Vandaag maken we een overstapje naar Jamaica voor een traditionele en redelijk pikante jerk chicken. De gerechten van de Caribische eilanden zijn een mix van de verschillende culturen die daar aanwezig zijn geweest in de loop der tijden: West-Afrikaans, Portugees, Spaans, Frans, Nederlands en Oost-Indisch. De oorsprong van jerk chicken – jerk komt van het Spaanse charqui – gedroogd vlees – gaat terug tot 1650, wanneer Maroons – ontsnapte slaven – zich in de Blue Mountains vestigden,  om aan de Britten te ontsnappen. Ze kookten op hete stenen, een techniek die ze van de lokale Arawak bevolking hadden geleerd. De complexe smaak van jerk is synoniem voor de Jamaicaanse keuken en doet je denken aan de mooie stranden, reggaemuziek, exotisch fruit en het leuke Jamaicaanse accent. Ya man!

Jerk Marinade

Je kan de marinade voor jerk in de winkel kopen maar je maakt ze gemakkelijk zelf, bijna even snel als de 100 meter sprint van Usain Bolt. De voornaamste ingrediënten zijn chilipepers, allspice en tijm. Verder nog wat limoensap en andere kruiden om de intense marinade compleet te maken, zodat deze echt vuur aan je kip zal toevoegen.  Als je graag pikant eet, dan zal deze jerk zeker lusten. Anders blijf je er beter van weg: jerk zonder chili’s is zoals een vaas zonder bloemen.

De Jamaicaanse chilipeper bij uitstek is de pikante scotch bonnet, die je soms bij ons kan vinden. Kan je deze niet vinden gebruik dan een andere hete chili, want een jerk gerecht moet vurig zijn. Klik even op deze link om een vergelijkbare chili te vinden.

6670

Een ander belangrijk ingrediënt dat de intense diepe smaak van het gerecht bepaalt is allspice (pimenta dioica – zie foto), dat bijna in alle Jamaicaanse gerechten wordt gebruikt. Deze donkerbruine gedroogde bessen lijken een beetje op peperbollen maar hebben een zeer uniek aroma en smaak. Je kan ze eventueel vervangen door een combinatie van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Gebruik volledige bessen en stamp ze fijn in een vijzel.

Het derde belangrijke ingrediënt voor de marinade is tijm.

Wat heb je nodig?

 • Lente-uitjes, grof gehakt
 • 1 stukje gember van ongeveer 2 cm, fijngehakt of geraspt
 • 3 teentjes look
 • 3 scotch bonnet chili’s
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • Sap van 2 limoenen
 • 3 EL bruine suiker
 • 1 EL allspice, fijngemalen
 • Kip voor vier personen
 • Plantaardige olie
 • 2 EL sojasaus

Hoe maak je het?

Doe al de ingrediënten voor de marinade in een blender tot je een dikke puree hebt. Proef even om de kruiding te controleren. Het mag redelijk zout smaken. Indien het echter te zout smaakt, verhoog je de dosis bruine suiker. Als het niet pikant genoeg is mag je er gerust nog wat hete pepers bij doen. Een jerk gerecht moet pikant en vurig zijn. Een tip voor de liefhebbers: je mag er gerust ook een scheutje donkere Jamaicaanse rum bij doen.

Neem je stukken kip en wrijf de marinade over de stukken kip. Dek af en laat een paar uren rusten in de koelkast. Wanneer je klaar bent om de jerk klaar te maken en je haalt de schotel uit de koelkast zal je verrast worden door het lekkere aroma.

Je kan jerk ook klaarmaken op de BBQ maar dan moet het eerder gerookt worden dan gegrild en zeker over indirect vuur. Maar in de oven gaat ook. Doe alle stukken kip in een ovenschotel, samen met de stukken uitgeperste limoen en zet de schotel ongeveer 45 minuten in de oven, tot de stukken kip mooi gaar zijn.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.