Herfst 21 September

Les feuilles mortes en Abendrot

Vandaag gaat officieel de herfst van start en dat betekent onder andere minder licht en vallende bladeren. Een oude traditie bij het begin van elke herfst is nog eens luisteren naar ‘Les feuilles mortes’ (of Autumn Leaves). Les feuilles mortes is een Frans chanson op basis van een tekst uit 1945 van de dichter Jacques Prévert, op muziek gezet door Joseph Korma. Johnny Mercer maakte in 1949 de Engelse vertaling, Autumn Leaves. De Franse versie is een heel treurig lied en gaat over spijt om een verloren liefde, op het einde van de zomer, wanneer de bladeren van de bomen vallen en dood op de grond liggen. De Engelse vertaling is iets minder zwaar. Iedere beginnende jazzmuzikant kent dit van buiten, omdat hij deze jazzstandaard tot in den treure toe heeft moeten oefenen.

Smaken verschillen en er zijn meer dan genoeg versies om uit te kiezen, maar mijn voorkeur gaat uit naar de versie van de bloedmooie en altijd in het zwart geklede Juliette Gréco. Het feit dat de basis een gedicht is en geen echte liedjestekst, geeft een mysterieus effect aan het moeilijke ritme en haar rokerige stem doet het lied eerder erotisch klinken.

http://www.youtube.com/watch?v=3oijnfgnvAU

De bladeren vallen van de bomen en de regen en wind zijn terug van de partij. De herfst is in het land en dat betekent ook nieuwe groenten en fruit. Geen paniek, want de vervangers van het zomerassortiment zijn niet mis. De herfstkleuren zijn donkergroen, diepgeel en mooi oranje. Van de frisse, kleurrijke zomerslaatjes en zomers fruit nemen we afscheid en we schakelen over naar niet minder kleurrijk comfort food: heerlijke stoofpotjes, smaakvolle ovenschotels, crumbles en winterse taarten. En daarmee gaan we de dalende temperaturen compenseren.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.