De koffiefilter van Melitta Bentz

Melitta Logo

De uitvinding van de koffiefilter

Je vraagt je soms af hoe de wereld er zou uitgezien hebben zonder bepaalde uitvindingen, vooral diegene die ons alledaagse leven zoveel makkelijker maken. Want wat zouden we doen zonder ons dagelijks kopje koffie? In feite moeten we collectief dank u zeggen tegen Melitta Bentz, een huisvrouw uit Dresden, geboren in 1873. Melitta Bentz (2)En dit verhaal is nog maar eens het bewijs dat uitvinders niet altijd suffe ingenieurs gekleed in witte jassen zijn die ergens ter wereld in een laboratorium de uitvinding van de eeuw doen.

Melitta Bentz was zo geïntrigeerd door het proces van koffie maken in die tijd (kokend water werd toen nog over gemalen koffie gegoten of het water met de koffie werd gekookt) en vooral door het verlies aan smaak en aroma. Ook het schoonmaken van de houders waarin de gemalen koffie werd gelegd was een heksentoer. Ze moest en zou hiervoor een oplossing vinden en zette zich aan het werk. We zijn dan in het jaar 1908. Ze probeerde eerst met linnen doeken in een koperen houder, maar dat lukte niet zo goed. Haar zoon was zijn huiswerk aan het maken en zoals dat gebruikelijk was in die tijd werd er nog met pen en inkt geschreven. Het oog van Melitta viel echter op het vloeipapier dat haar zoon gebruikte. Ze vouwde een vel vloeipapier in de vorm van een koffiefilter en boorde wat gaten in een koperen houder, deed er de gemalen koffie in en de moderne koffiefilter was geboren. Op 20 juni 1908 kreeg ze het patent voor haar uitvinding.

Via een bevriende metaalbewerker liet ze aluminium filterhouders maken. Ze verving het vloeipapier door een nog meer poreus en absorberend papier. De koffie liep nu druppelsgewijs door de filter in een porseleinen kan en behield zijn volle aroma. Op 15 december 1908 startte ze met haar man Hugo de Melitta Kaffee Gmbh en een jaar later op een handelsbeurs in Leipzig verkochten ze al 1250 speciale koffiemakers. Nog drie jaar later werden de papieren koffiefilters al verkocht in maar liefst 150 landen. En in 1925 werd het overbekende groenrode logo in gebruik genomen.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

One thought on “De koffiefilter van Melitta Bentz”

Comments are closed.