Meringue Kisses met lemon curd

0230

Inéén van de vorige artikelen hebben we die lekkere lemon curd – zie recept – gemaakt. Ik heb toen ook gezegd dat je zoveel dingen kan doen met lemon curd. Wel, één van die lekkernijen zijn meringue kisses met lemon curd. Meringue kisses (of zoenen) zijn kleine meringue koekjes die we aan mekaar ‘plakken’ met lemon curd. Zeer simpel, maar o zo lekker. Zet een serveerschotel van die koekjes op tafel na een diner met je vrienden en ze zijn verdwenen voor je het weet.

Meringue zelf maken

Meringue maken is eigenlijk vrij simpel. Toch zijn er een aantal belangrijke regels die je moet in het oog houden: alles moet vetvrij en droog zijn (kom, mixer, …) en je moet ook vermijden dat er eigeel bij het eiwit zit. Maak je mengkom vooraf even schoon en vooral vetvrij met wat citroensap.  De oven kan ook voor een probleem zorgen: te warm zorgt voor bruine meringue. Aangezien we hier zeer kleine koekjes gaan bakken is de baktijd ook niet zo lang als wanneer je een meringue taartbodem zou bakken.

We krijgen veel vragen binnen over de exacte baktijd van gerechten. Het is moeilijk daar een goed antwoord op te geven. Tenzij, de voor mij gouden regel, dat baktijd altijd een combinatie is van de richttijden die bij een recept gegeven worden, je oven kennen én vooral ruiken en voelen.

Er zijn duizenden recepten voor meringue te vinden Probeer het eens op voorhand uit en pas indien nodig baktijd en oventemperatuur aan.

Wat heb je nodig?

  • 2 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • eventueel een snuifje zout
  • een spuitzak

Hoe maak je het?

Neem een mengkom die je even met citroen inwrijft om hem dus vetvrij te maken. De kom moet droog zijn. Doe er het eiwit in en klop op met een mixer op middelmatige snelheid tot er zicht zachte pieken beginnen te vormen. Voeg er geleidelijk de suiker aan toe, beetje bij beetje. Klop verder op hoge snelheid tot je nu zeer stijve pieken hebt en je de sporen van de garde kan zien. Je schuim moet mooi glad en glanzend zijn.

Neem een ovenplaat en leg er wat bakpapier op. Doe het schuim in een spuitzak met kleine opening en vorm kleine hoopjes met een diameter tussen de 1 en 2 euro (naar keuze). Met deze hoeveelheid schuim heb ik er ongeveer 40 kunnen uithalen.

Zet in de oven en laat uitdrogen op een lage temperatuur (afhankelijk van de oven, tussen de 90 en 120 graden). Het zijn kleine koekjes, dus ergens tussen de 20 en 30 minuten. Hou ze in de gaten en bij het minste spoor van bruin worden, zet je de ovendeur open en de oven af.

Haal de meringue zoenen uit de oven en laat ze afkoelen op een rek.

Smeer wat lemon curd op de onderkant van een koekje en plak er een tweede aan vast. Schik alles mooi op een serveerschotel.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.