Crumble van sloe gin en pruimen

Wat is een crumble?

Voor vandaag staat een superlekkere crumble van sloe gin en pruimen op het menu. Een krokante, boterige crumble – een echte Britse klassieker – is eigenlijk lekkerder dan taart en gaat er eigenlijk altijd in. De crumble ontstond tijdens de tweede Wereldoorlog toen er een schaarste was aan ingrediënten om taart te maken. Door de rantsoenering werd de crumble een economisch alternatief voor taart. Maar de populariteit van crumble heeft vooral te maken met de eenvoud van bereiding, het kan bijna niet mislukken.

Persoonlijk vind ik een crumble iets voor de koudere dagen van het jaar, zoals tijdens de herfst of de winter.

Sloe gin is dus niet enkel om te drinken – zie onze sloe gin fizz en sloe gin cocktail – maar je kan er ook mee koken. In één van de vorige afleveringen maakten we bijvoorbeeld eendenborst met sloe ginsaus (zie recept).

Sloe gin en pruimen gaan heel goed samen maar we gaan ook nog wat extra aroma aan de crumble toevoegen zoals kaneelpoeder en extra specerijen zoals kardemom, kruidnagel en nootmuskaat. Je kan gerust ook wat zeste van citroen gebruiken.

Wat heb je nodig?

 • 1 kilo pruimen
 • 10 cl sloe gin
 • 1 EL muscovado suiker
 • 1 EL fijne maizena
 • 225 gram patisseriebloem
 • 125 gram koude boter
 • ½ theelepel kaneelpoeder
 • ½ theelepel specerijen naar keuze
 • 50 gram Demerara suiker (fijne lichtbruine rietsuiker)
 • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
 • Roomijs of opgeklopte slagroom

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 180 graden. Snij de pruimen in twee in verwijder de pitten. Leg de pruimen in een taartvorm of ovenschaal. Besprenkel met de donkerbruine suiker en de eetlepel maizena. Overgiet met de sloe gin en twee EL water. Dek af met aluminiumpapier en zet 30 minuten weg in de warme oven.

Ondertussen maken we de crumble. Neem een mengkom en doe er de bloem in samen met de kleine stukjes koude boter, beide suikers, het kaneelpoeder en de andere specerijen en een snuifje zout. Meng dit met je vingers tot je een crumble deeg.

Na 30 minuten haal je de pruimen uit de oven en verhoog je de temperatuur van je oven tot 200 graden. Haal de folie van je taartvorm en bestrooi de pruimen met de crumbledeeg. Zet de taartvorm terug in de oven tot de crumble krokant en goudbruin is (maximum 30 minuten afhankelijk van je oven).

Haal uit de oven en laat nog 5 minuten rusten. Serveer deze lekkere pruimencrumble met een bolletje roomijs of opgeklopte room, en leg er eventueel wat stukjes pruim voor de decoratie. Smakelijk!

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.