Bottle Aged Eggnog

Bottle aged eggnog

Eén van onze laatste experimenten vorig jaar was eggnog. Eggnog is verwant aan de posset (zie artikel madeleines met frisse citroen posset), een dik drankje gemaakt van eieren, melk en een versterkte wijn (zoals Madeira). Zowel eggnog en posset waren drankjes met een hoog alcoholgehalte en toen eerder voor de rijke klasse bestemd, omdat zij het geld hadden om de ingrediënten te kopen. 

Er is geen enkele drank die meer kerstsfeer uitademt dan eggnog. Maar opgelet want eggnog is straf spul, waarmee je je schoonmoeder op kerstavond KO maakt.

Ik heb vorig jaar 4 flessen gemaakt waarvan één om mee te experimenteren. Er zijn al jaren discussies aan de gang dat je eggnog niet kan bewaren omwille van de eieren, maar ik geloof daar niets van. Ik heb de fles eggnog – gemaakt met 3/4 Mount Gay Black Barrel Rum en 1/4 Appleton Estate Rum – vorig jaar in de ijskast gezet en ben er een jaar niet meer aangekomen. Ik heb ze vorig weekend geproefd en de eggnog was héééééél lekker. De smaak werd voller en ronder en de alcohol komt er goed door.  De believers hebben dus ongelijk! En eigenlijk kan dit ook niet anders: de fles is altijd in een constant gekoelde omgeving gebleven en het alcoholpercentage van de eggnog vorig jaar moet in ieder geval hoger dan 20 graden ABV geweest zijn. Zolang het alcoholpercentage niet onder de 15% gaat hebben bacteriën geen schijn van kans om te overleven.

We moeten nu enkel de eggnog nog even pimpen en klaar is mijn aperitief voor kerstavond.

Wat heb je nodig?

  • eggnog base van vorig jaar
  • melk
  • room

Hoe maak je het?

Ik heb de fles eggnog eerst wat vloeibaarder gemaakt met een scheut Belroy’s premium Rum.

Doe 80 ml eggnog, 35 ml volle melk en 10 ml room in een shaker gevuld met ijs. Shake gedurende 15 seconden. Je shaker moet echt koud zijn. Giet door een zeef in een coupe glas en werk af met een snuifje noortmuskaat.

NM.

 

 

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt