Fanny Fougerat, cognac d’auteur

I’m a man of simple tastes. I’m always satisfied with the best (Oscar Wilde).

Uit de massa nieuwe producten waarmee we als blogger geconfronteerd worden haalde ik er deze topper onmiddellijk uit. Vier expressies verfijnde cognac van een jonge – nog geen dertig – vrouwelijke stoker uit de Cognac streek, Fanny Fougerat. Zij nam in 2013 de wijngaard in de Borderies over van de vier vorige generaties in haar familie.

Deze nieuwe generatie innoverende cognac producenten zijn de grenzen aan het verleggen en bieden een alternatief aan voor de grote merken. Deze nieuwe artisanale cognacs duiken in vele bars op als pure sipping spirit of als bestanddeel van cocktails. Weg van de reputatie dat cognac alleen iets is voor oude mannen met sigaren. Gelukkig voor ons is 97% van de Cognac voor de export bestemd en kunnen wij dergelijke pareltjes vinden.

Op gebied van foodpairing kan je met deze nieuwe cognacs vele kanten op: blauwschimmelkazen, goede charcuterie, foie gras, kreeft en kaviaar.

De cognac van Fanny Fougerat heeft mij onmiddellijk gecharmeerd door zijn zachte smaak en delicaatheid. Elke cuvée is gelimiteerd tot een paar vaten. De flessen zijn genummerd met de hand. Er zijn vier expressies: VSOP Fins Bois Petite Cigüe, XO Borderies,
Iris Poivré XO en Extra Fins Bois Cèdre Blanc XO. Er is ook nog een speciale gelimiteerde editie van maar 2460 flessen,  Le Laurier d’Apolon en Petite Champagne. Prachtige flessen trouwens.

Ik heb er als aanrader de Iris Poivré XO uitgehaald maar de andere zijn evenzeer de moeite.

Fanny Fougerat Iris Poivré XO Tasting Note

Een XO uit de collectie van Fanny Fougerat die 12 jaar op vat gerijpt heeft. Gemaakt met een cognac die anders als blend in de grote massa zou verdwijnen. Hij is gemaakt van  100% Ugni blanc druiven en geassembleerd uit 15 Limousin vaten. Wat vanille bij het ruiken. Heel verfijnd van smaak en een mooi mondgevoel. Toetsen van gekandijde zeste, floraal, subtiele toetsen van amandelen en zwarte thee. Een echt digestief!

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt