Black Smoke op het dak van Stadsbrouwerij De Koninck

nullam-microwaveum-7844

Black Smoke opent op het dak van Stadsbrouwerij De Koninck: een plek waar de kolen van de BBQ altijd gloeien

Stadsbrouwerij De Koninck heeft er een nieuwe smaakmaker bij – ééntje met een pittige, rokerige smaak.  Na een kaaswinkel, bakkerij, chocolatier, uitgeverij, slagerij en restaurant, opende ook Black Smoke de deuren. Kasper Stuart, de man achter Smokey Jo’s Garage, én Wereldkampioen BBQ Jord Althuizen verbouwen de centrale toren van de brouwerij tot bar, barbecuerestaurant en rooftopbar. Wij mochten al eens gaan proeven van al deze lekkernijen en zijn grote fan van Black Smoke… BBQ zoals je het nog nooit geproefd hebt. Voor meer sfeerfoto’s klik op deze link.

Inspiratie voor hun restaurant deden de twee op tijdens een roadtrip in de USA. “Maar we gaan niet kopiëren. We nemen de Amerikaanse BBQ methodes over, maar gieten er een Europees sausje over.”, zegt Kasper. “Deze zomer kreeg je al een voorsmaakje in zomerbar Smokey Jo’s Garage, op de binnenplaats van de brouwerij. Na sluiting van die pop-up, kondigde Kasper aan dat hij klaar is voor een nieuw BBQ-avontuur. En voilà, hier is Black Smoke. Een barbecuerestaurant met fijne gerechten om te delen én perfect voor family style lunch en dinners.

nullam-microwaveum-7868 Beuk, appel en kerselaar

In de bar op de eerste verdieping is er plaats voor 100 mensen. Op de derde verdieping is er het restaurant, met een open keuken, een chef’s table voor achttien personen en plaats voor 100 andere gasten. Het ruwe en industriële kantje van het pand blijft overal behouden. Eén wand in het restaurant is voorbehouden voor houtblokken. Want wie vuur wil maken, heeft hout nodig. “In onze rookoven gaart het vlees tot zestien uur lang, en elke vleessoort op een andere houtsoort”, zegt wereldkampioen BBQ Jord. “Zo bereid je varken best met hout van beuk en appelbomen en gevogelte op kerselaar.”

Op de plek waar vroeger de gistingtanks van de brouwerij stonden, wordt nu een zwarte keuken gebouwd. (professionele keukens zijn meestal gemaakt van inox. De zwarte keuken in Black Smoke is één van de allereerste in Europa nvdr). In de keuken staan pitmasters Vadim Vesters en Matthias Jacobs. Hun passie is roken en traag garen op lage temperatuur en grillen op de mooiste houtsoorten, volgens traditionele Amerikaanse, Argentijnse en Europese technieken.

nullam-microwaveum-7785
18-uur lang garen

Wie aan barbecueën denkt, denkt eerder aan vlees dan aan vis. En ja, vlees speelt de hoofdrol in Black Smoke, maar op de menukaart is er ook plaats voor enkele heerlijke vis -en vegetarische gerechten.  Op de kaart staan onder andere ‘Beef taco’s met smoked pulled beef met limoen-koriander salsa, queso fresco en ingelegde ui’ en de ‘Smoked Goat’, met op kersenhout gerookte bio-geitenkaas op een zuurdesembruchetta met sinaasappel-peterselie microsalada als voorgerecht. Het hoofdgerecht: ‘Wild Jo glazed low & slow cooked spareribs’, ‘pit grilled black tiger garnalen met zachte Madagascar-vanille olie’ of dé housespecial: ‘18-hours low & slow brisket of beef’, waarbij de puntborst van de koe achttien uur lang low & slow gegaard wordt op beuken -en perenhout. Resultaat daarvan is een smaakvol en perfect stukje rundsvlees met een mooie rooktouch. En in een barbecuerestaurant kan het niet anders dat ook het dessert van de grill komt. Wat dacht je van een ‘Mason jar gevuld met gegrilde Doyenne peer, Bulleit Bourbon-botercaramel en pecannoten-ijs’?

Tijdens de lunch kan je de meest smaakvolle American sandwiches bestellen. Op zondag is er de Smoking Brunch: een absolute must-do! De ingrediënten voor hun gerechten halen de chefs letterlijk naast de deur. Bij de andere ambachtslieden op de brouwerij. Zo komt het vlees dat op je bord ligt van de Butcher’s Store en de kaas van kaasaffineurs Van Tricht.  Een restaurant op een brouwerij? Dat vraagt om bier. Op de drankkaart: de bieren van stadsbrouwerij De Koninck, Duvel Moortgat en Boulevard Brewery uit Kansas City. Het team van Dries Botty, de vierde beste bartender ter wereld zorgt voor heerlijke cocktails van topniveau.

Iets drinken met zicht op de Antwerpse skyline kan vanaf maart. Dan opent ook de rooftopbar op de zesde verdieping.

nullam-microwaveum-7869

Praktische informatie ook op de website:  www.blacksmoke.be

Facebook: Blacksmoke
Instagram: blacksmokeantwerpen

#lowandslow #blacksmoke #BBQlife #stadsbrouwerij #dekoninck #vuur

Openingstijden Restaurant:

  • Woensdag tot zaterdag: 12u tot 14.30u – 18u tot 22u
  • Zondag: 12u tot 15u – 18u tot 22u

Openingstijden Bar:

  • Woensdag, donderdag en zondag: 18u tot 01u
  • Vrijdag en zaterdag: 18u tot 02u
  • Maandag en dinsdag gesloten

Reservaties:
via smoke@blacksmoke.be

NM.

nullam-microwaveum-7856 nullam-microwaveum-7839 nullam-microwaveum-7831

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.