Zeebaars met gekarameliseerde venkel

0719

Vandaag gaan we voor een gezond mediterraans visgerecht, namelijk zeebaars met gekarameliseerde venkel (in het Italiaans spigola al finocchio). En we geven jullie twee verschillende bereidingen mee. De eerste is de opgevulde zeebaars met een assortiment aan groenten erbij. Deze bakken we in de oven. Ideaal als je nog wat venkel en andere zuiderse groenten over hebt. De zeebaars mag in zijn geheel blijven want we gaan de vis Chez Panisse Vegetablesopvullen met stukjes venkel.

Bij de tweede manier ligt het accent ietsje anders, want dit is echt voor liefhebbers van venkel. Ik weet dat er nogal wat mensen zijn die niet graag venkel eten omwille van de anijssmaak, maar weet dat als je de venkel karameliseert, die anijssmaak heel subtiel wordt en de venkel eerder zoet van smaak. Dit is echt mijn favoriete venkelbereiding, niet alleen naar smaak maar ook voor de textuur. Heel gemakkelijk te maken, ook heel snel en je hebt er bijna geen ingrediënten voor nodig. Less is more! Ik bak ondertussen de filets van zeebaars in een pan op de velkant, en twintig minuten na de start staat je gerecht op tafel.

Ik was vroeger ook niet zo een fan van venkel, maar heb jaren geleden in de Verenigde Staten ooit een boek gekocht van Alice Waters, één van de meest gerespecteerde chefs, en was helemaal weg van haar manier van koken. Ik heb ondertussen zowat alles dat ze gepubliceerd heeft. Deze gekarameliseerde venkel is een variatie van een recept uit haar «Chez Panisse Vegetables», een aanrader voor de kok die op zoek is naar alternatieve bereidingen van groenten.

Wat heb je nodig ?

  • 2 zeebaars (of 4 filets, liefst met het vel er nog aan)
  • 1 citroen
  • 4 venkelbollen
  • Olijfolie
  • peper

Hoe maak je het ?

Verwarm de oven op 180 graden

Methode 1

Dep de vis droog. Kruid met peper en zout. Vul het binnenste van de zeebaars met stukjes venkel en een schijfje citroen en wat Provençaalse kruiden, eventueel wat zwarte olijven. Leg in een braadslede, en leg er de rest van de stukken venkel en citroen naast. Heb je nog wat courgette over? Snij deze in stukken en gooi deze er ook maar bij.

Zet in de oven en bak gedurende 30 minuten. Draai halverwege de zeebaars om.

Methode 2

De tweede methode is voor de echte liefhebbers van venkel. Venkel heeft een anijssmaak die velen niet graag hebben. Maar als je de venkel echter karameliseert, dan proef je een eerder zoete venkel met slechts een hele subtiele anijssmaak. En het is zo eenvoudig: olijfolie, zout en peper en een beetje citroensap, en dat is alles wat je nodig hebt. Slechts één tip: zorg ervoor dat je pan groot genoeg is, zodat de stukken venkel kunnen bruinen en zo karameliseren. Als de stukken venkel niet genoeg met warmte in aanraking komen, gaan ze stomen en dat wil je niet.

Neem een scherp mes en snij de top en de bodem van de venkel. Verwijder vervolgense de buitenste harde lagen. Snij de venkel in twee en verwijder de harde kern. Snij in de lengte in grove stukken.

Verwarm de olie in een braadpan. Wanneer deze heet is mogen de stukken venkel in de pan. Verspreid deze zich zo veel mogelijk over de pan, zodat ze snel kunnen bruinen. Bak de venkel gedurende ongeveer 10 tot 15 minuten. Keer af en toe eens om.

Wanneer de venkel gaar is en mooi goudbruin mag deze uit de pan. Kruid met peper en zout en besprenkel met wat vers geperst citroensap. Verdeel over de borden.

Bak de zeebaarsfilets op het vel in een pan met wat olijfolie tot je vis gaar is, en leg deze op de gekarameliseerde venkel.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.