Soep van kikkererwten en wortelen

Deze hartverwarmende soep – zuppa di carote e ceci – zet je in ongeveer 30 minuten op tafel. Maar dan moet je wel kikkererwten uit blik gebruiken. Gedroogde kikkererwten bevatten meer smaak maar het nadeel is dat je ze ongeveer acht uur moet laten weken. De voorgekookte zijn dus beter geschikt voor deze snelle soep.

Kikkererwten zijn gezond!

De kikkererwt, kekererwt, keker of garbanzo bean is wat gelige peulvrucht met een onregelmatige vorm en een nootachtige smaak. Je kan ze in het gehele gebied van Middellandse Zee vinden. Ik gebruik ze heel veel in mijn gerechten omdat ze zo gezond zijn en een grote voedingswaarde hebben. Ze bevatten heel veel zetmeel en veel oplosbare vezels en zijn daarom zeer doeltreffend voor het verwijderen van suikers, vetten en cholesterol.

Omdat het weer nog steeds niet mee werkt is het nog te vroeg om zomerse gerechten te posten, dus kozen we maar voor een vegetarische soep waar je warm van krijgt.

Wat heb je nodig? voor 4 personen

  • 500 gram wortelen
  • 1 blik kikkererwten
  • ½ liter bouillon
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • Platte peterselie
  • Lente-uitjes
  • Vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

We beginnen met de mise en place, namelijk de groenten kuisen. Kuis de wortelen met een dunschiller en snij in stukken. De ajuin en het teentje look fijn snijden. Giet de kikkererwten af en spoel even onder koud water.

Neem een pan met zware bodem en verhit een lepel olie. Daarin gaan we de ajuin en knoflook zachtjes fruiten. Wanneer de ui glazig is mogen de stukken wortel en de kikkererwten erbij. Laat gewoon verder garen. Bestrooi met paprikapoeder en komijnpoeder en giet er de warme groentebouillon over. Zet het deksel op de pan en laat ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje sudderen.

Ondertussen snijden we wat platte peterselie fijn voor de afwerking. En mogen de lente-uitjes ook in ringen gesneden worden. Ik hou altijd wat kikkererwten over die ik in de oven of in een pan krokant afbak.

Wanneer de groenten in de soep gaar zijn, mag de soep in de blender fijn gepureerd worden. Kruiden met peper en zout. Voeg er eventueel nog een lepeltje olie bij. Giet de soep in de borden en versier met de peterselie, de lente-uitjes en wat krokante kikkererwten.

Smakelijk,

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.