Snelle braambessen en appelcake

6202

Ik realiseerde me gisteren dat je na 11 oktober geen braambessen meer mag plukken, dus ga ik snel nog even dit recept posten. 11 oktober is Michaelmas dag volgens de oude kalender – de dag van Michel of Michael en de overlevering wil dat de duivel die dag uit de hemel werd gegooid en in een braambesstruik viel. Volgens de folklore zou hij uit woede op de braambesstruik gespuwd of geplast hebben, vandaar dat je geen braambessen meer kon gebruiken. Ik was eigenlijk verbaasd om te zien dat deze dag nog in vele landen in ere gehouden wordt. In de moderne kalender valt de dag van Michel of Michael op 29 september.

Braambessen vallen, net als frambozen,  onder de categorie zachtfruit of kleinfruit, dat groeit op stekelige heesters, vandaar waarschijnlijk de woede van de duivel.

We gebruiken de braambessen in combinatie met appel om er een typische teatime cake van te maken, in combinatie met zachte spekjes, een soort marshmallows waarin we een coulis van braambessen hebben verwerkt, zodat ze een gemarbreerd effect hebben.  Je kan er geroosterde amandelschijfjes in verwerken om een crunchy effect te krijgen.

Wat heb je nodig?

Voor de cake

 • 150 gram braambessen
 • 140 gram ongezouten boter
 • 140 gram lichtbruine basterd suiker
 • 100 gram zelfrijzende bloem
 • 100 gram amandelpoeder
 • 1 ei en 2 eigelen, opgeklopt
 • ½ theelepel vanilla extract
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel nootmuskaat (liefst vers geraspt)
 • Ongeveer 200 gram in schijfjes gesneden appel (bij voorkeur Bramley)

Voor de braambesmallow

 • 30 gram braambessen
 • 100 gram kristalsuiker
 • 2 eiwitten
 • 1 theelepel vers geperst citroensap
 • 1 eetlepel geroosterde amandelschilfers
 • Poedersuiker, voor de versiering

8075Hoe maak je het?

We beginnen met de coulis van braambessen die we door de lichte meringue gaan mengen. Doe de bessen en 1 theelepel water en suiker in een kleine pan en zet op een laag vuur. Laat even doorwarmen en pureer de bessen tot een coulis. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Ik heb een vierkante cakevorm van 23 cm gebruikt. Gebruik bakpapier op de bodem en de zijkanten en vet in waar nodig.

Klop de boter met de suiker op. Neem de zachte boter en snij die in blokjes. De boter mag in een grote mengkom. Voeg er de suiker aan toe. Klop zacht op tot de boter met de suiker vermengd en is en verhoog het ritme tot je een lichte romige massa hebt. Dan mogen de eieren er bij en het vanilla extract. Na de natte ingrediënten is het de beurt aan de droge: de bloem, het amandelpoeder, bakpoeder, nootmuskaat en een snuifje zout mogen er nu onder gespateld worden. Het resultaat is een redelijk dik beslag.

Deze mag je in de cakevorm gieten. Verdeel de appelschijfjes over het deeg, evenals de braambessen. Het deeg mag nu in de oven. Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 45 minuten of tot een tandenstoker er proper uit komt. Haal uit de oven, maar zet de oven niet af.

We gaan nu de spekjes maken, een variante van de marshmallows. Je hebt een spuitzak met een grote spuitmond nodig. Klop de eiwitten met het citroensap en een snuifje zout stijf. Doe er de suiker, één eetlepel per keer bij. Goed opkloppen tussen elke lepel suiker. Het resultaat is een stijve, glanzende meringue. Giet er de afgekoelde braambescoulis over en schep dit alles, zonder te mengen in de spuitzak. Spuit ongeveer 20 hoopjes ter grootte van een walnoot op een bakplaat, bestrooi met geroosterde amandelschijfjes en bak af in de oven, ongeveer 10 tot 12 minuten. De spekjes zullen net genoeg ‘gezet’ zijn. Laat 30 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster.

Snij de cake in stukken, bestuif met poedersuiker en werk af met een spekje.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.