Roerei met gerookte zalm op een krokante croissant

Romantiek op bevel

2979

Valentijn is voor mij één van die totaal ontspoorde feestdagen. Waar je ook kijkt, naar TV of in de etalage van een winkel, overal zie je knalrode en felroze objecten in hartvorm.  Rode hartvormige opblaasbare, pluchen of zijden harten of kussens, hartvormige chocolade, hartvormige juwelen, en ga zo maar door. Het is romantiek op bevel geworden.

Oorspronkelijk was Valentijn een dag waarop geliefden hun liefde voor elkaar uit te drukken door bloemen te geven of zoetigheden of elkaar een kaartje te sturen (een “valentine”). Maar de media en de commercie hebben deze dag ingepalmd en het hek is van de dam: koop dit, koop dat maar vooral koop, koop, koop. Surveys in veel landen komen tot hetzelfde besluit: Valentijn is te commercieel geworden. De resultaten zijn zowat overal dezelfde: 54% geeft een geschenk maar 67% verwacht ook iets terug. Maar slechts 30% van de ondervraagden denkt dat het een romantische dag is. Terwijl de overigen vinden dat het alle dagen Valentijn zou moeten zijn.

Ook Sven Ornelis had het erover in zijn dagelijkse column ‘Valentijn Vandaag’, dat meer en meer mensen bewust passen: “Geen haar op hun hoofd dat er aan denkt om met dertig andere koppeltjes op restaurant wat geforceerd te zitten doen boven een bord te roze rundscarpaccio in de vage vorm van een hart of frambozensorbet te zitten lepelen uit zo’n grote ‘coupe d’amour’. Hij heeft een punt natuurlijk.

In ieder geval, indien je toch beslist hebt om op restaurant te gaan, dan is er veel kans dat u één van deze gerechten op het menu zal vinden: liefdescocktail; liefdesappels (Pommes d’Amour); Cupido’s verleidende toverdrank; de fijnste zeevruchten die zich sensueel vleien op een bedje van …; verliefde kreeft op wijze van de Chef; een Bavarois hartje; een zachte omhelzing van zalm en tong, tuinkruidensausje, prei en een krokant liefdeshartje; een vurig mediterraans soepje met een massage van room en bieslooksnippers. Voor de creatievelingen staat er op Valentijn ook meestal wel een triootje op het menu, zoals bijvoorbeeld dit triootje van ravioli met scampi, asperges en saffraansausje. Ik was trouwens verbaasd van het grote aantal gerechten met look op de menu’s voor Valentijn.

Nullam houdt het bij een lekker ontbijt. Deze klassieker smaakt gewoon lekker en is ideaal om uw speciaal iemand te imponeren. Wil je wat minder calorieën kan je croissants door bruin brood vervangen.

Wat heb je nodig?

  • croissants (1 per persoon en liefst een dag oud)
  • eieren (2 per persoon)
  • grof zout en versgemalen zwarte peper
  • een paar klontjes koude ongezouten boter
  • 1 EL room
  • 1 tot 2 EL fijn gesneden bieslook
  • plakjes gerookte zalm

Hoe maak je het?

Snij de croissants middendoor en kruid lichtjes met peper en zout. Rooster de croissants in een droge koekenpan op een matig vuur ongeveer 1 tot 2 minuten aan elke kant tot ze mooi goudbruin zijn. Je kan dit natuurlijk ook in een broodrooster doen. Leg de croissants op de borden.

Neem een antikleefpan, zet deze op een laag vuur en voeg een paar klontjes boter bij. Breek de eieren in de pan. Nog niet kruiden. Met behulp van een houten lepel roer je de eiermassa zachtjes om, niet constant maar af en toe, gewoon om de dooiers en het wit te combineren.

Wanneer het eimengsel begint te stollen, schraap je een paar keer het ei van de zijkanten en de bodem van de pan. Maar zorg er wel voor dat je het mengsel niet overkookt. Het roerei moet nog zacht en vochtig zijn. Wanneer je bijna klaar bent neem je de pan van het vuur en mag je er nog een klein klontje boter bij doen. Nu mag je goed kruiden met peper en zout. Zet de pan terug op het vuur en doe er de room bij. Meng alles nog eens goed dooreen en roer de fijn gesneden bieslook door het roerei.

Verdeel het roerei over de croissants en versier met de plakjes gerookte zalm. Dien warm op en geniet.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.