Phyt. … een succesverhaal

0883

Vandaag 8 maart is Internationale Vrouwendag en het is bij Nullam een traditie geworden dat we elk jaar een vrouw extra in de kijker zetten. En wie konden we dit jaar beter kiezen dan een jonge vrouwelijke ondernemer uit Antwerpen.

Het eureka moment in Californië

Het verhaal van Phyt. leest een beetje als the American Dream, niet alleen omdat alles begint in Amerika, maar omdat een eerder toevallig iets resulteert in een concrete onderneming. Je rijdt rond in Californië en je ontdekt daar hele leuke plantjes, niet alleen in de natuur maar ook als decoratie. En dan komt het eureka moment waarop je beseft, daar wil ik iets mee doen! En ze besluit om de Tillandsia te introduceren als levend design object. Terug in België blijkt dat deze plantjes hier niet te vinden zijn en enkel geïmporteerd kunnen worden. Dus start ze met een webshop.

0369

Project Phyt.

Het project Phyt. is geboren en daarmee combineert ze haar liefde voor planten en design. Ondertussen gaat het heel snel: de plantjes zijn een hit, de webshop draait op volle toeren, en Sofie is binnenkort ook niet meer uit de boekjes weg te slaan. We hebben het over Sofie Vertongen, de jonge ondernemer achter het merk Phyt. De stand van Phyt. was op de laatste events in Antwerpen één van de drukstbezochte. Heel moeilijk om een foto te nemen, dus gingen we Sofie interviewen en fotograferen in het hoofdkwartier van Phyt, gelegen op 20 meter van het Nullam hoofdkwartier.

0362

Van waar het succes?

Epifyten zijn air planten zonder wortels. Ze leven normaal op een ander gewas zonder dat ze daar voedsel aan onttrekken. We komen verder nog op het onderhoud terug, maar buiten wat zonlicht en af en toe eens een beetje water, hebben Tillandsia niets meer nodig om te overleven. Zelfs ik moet dus in staat zijn om een air plant in leven te houden. Het weinige onderhoud is dus al een pluspunt, maar de hype zit hem – denk ik – in het feit dat je deze leuke plantjes heel gemakkelijk in je interieur kan inpassen. Epifyten komen zowat in alle vormen en grootten voor en er zijn toch ook wat verschillende kleuren (van de groene schakeringen naar het felrode van de fuego en het groenrode van de hannibal). De vorm, de kleuren en de grootte zijn zonder twijfel al een pluspunt, maar de creatieveling kan nog een stapje verder gaan. Want epifyten kan je gewoon ergens leggen, rechtopzetten of hangen, terwijl je met een klassieke plant aan een bloempot gebonden bent. Voor een epifyt heb je dus geen pot nodig, wat een groot voordeel is.

0375

Phyt en de nevenprojecten

Maar Sofie is van opleiding interior designer en zoals ze zelf zegt “design en accessoires” zijn haar zwak punt.  En die zijn een schot in de roos. De kleine Nullam is helemaal weg van epifyten, maar ze moet er wel de accessoires bij hebben, want die maken voor haar het beeld compleet. Sofie koos voor haar lijn van accessoires vooral jonge designers uit binnen- en buitenland, meestal door ontmoetingen via sociale media: Helix, een jong Belgisch designlabel, zorgt voor de mooie 3D-geprinte asymmetrische schaaltjes uit eco-plastic; het Antwerpse ABOUT WOOD voor de onbewerkte en duurzame eikenhouten ronde plankjes met gerecycleerd leder; ATELIER METIER zorgt dan weer voor de houten veelhoekige lasercut objecten voor kleine en grote air plants en dankzij het Londense MONTIbyMONTI kan je jouw epifyt in een mooi huisje van glas in lood stoppen.

Geen kwantiteit maar kwaliteit

Sofie koos heel duidelijk voor kwaliteit. Haar plantjes worden ingevoerd uit Centraal- en Zuid Amerika, maar – en dat is hét grote verschil met de anderen – haar plantjes acclimatiseren eerst nog een paar maanden in Spanje. Deze tussenstop zorgt ervoor dat haar plantjes veel beter gewapend zijn tegen ons klimaat en dus veel robuuster zijn dan het overgrote deel van de andere plantjes. Phyt. wil het verschil maken door enkel maar kwaliteit te verkopen. De epifyten van Phyt. zijn niet behandeld. Ook in de wachtzaal van de webshop worden alle plantjes – vooraleer ze worden ingepakt en gepost – nog heel grondig gecontroleerd, getrimd en verzorgd. En ze worden zelfs enkel besproeid met regenwater!

3876

Onderhoud

Epifyten hebben niet veel onderhoud nodig, maar er zijn toch wat dingen die je moet weten, zoals het verschil tussen de lichtere en donkere planten. Geen paniek, want je kan alles vinden op de mooi verzorgde website van Phyt.

De toekomst

Jonge ondernemers die het aandurven in deze moeilijke tijden een project op te starten verdienen alle lof en steun. We wensen Sofie en Phyt veel succes met dit leuke project. May the Phyt. be with you!

0383

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.