Nullam goes Moezel

0581

Op 7-8 juni hield de Luxemburgse moezelstreek ‘openwijnkelderweekend’ met als motto “Wine, Taste, Enjoy”. Een 20-tal domeinen, kelders en ‘stuben’ van de Luxemburgse wijnmakers en –handelaars gooiden de (kelder)deuren wagenwijd open met tal van proeverijen, evenementen, rondleidingen. Er was dus voor ieder wat wils, zowel voor de doorgewinterde wijnkenner als de genietende toerist. De organisatie van de 2de editie van dit evenement gebeurde in samenwerking met de ‘Commission de Promotion des Vins et Crémants de Luxembourg’ en is onderdeel van de ontwikkeling van het wijntoerisme, opgezet door het Office Regional de Tourisme Region Moselle Luxembourgeoise in het kader van het LEADER-project “Wäintourismus Lëtzebuerger Musel”.

Nullam was er bij toen de kelderdeuren opengingen en heeft twee dagen lang geproefd en vergeleken. De Gaulle, een Fransman en niet vies van enig chauvinisme, noemde Luxemburg “het kleine land met de grote wijnen“. Een mooi compliment van een Fransman, maar toch. Moezelwijn heeft zolang ik het me kan herinneren een niet zo goede reputatie gehad bij de wijnliefhebbers. Misschien lag het aan de massaproductie en de kwaliteit, feit is dat toen ik aankondigde dat ik moezelwijn ging testen, ik nogal uiteenlopende reacties kreeg, gaande van ‘Luxemburgse Brol’ tot een vijs los in de bovenkamer. Ik weet ook dat bepaalde Moezelwijnen op de wijnkaart van grote sterrenrestaurants staan, dus was mijn missie het kaf van het koren te scheiden. Dus ik liet deze kritische opmerkingen gewoon over me heen gaan en trok vastberaden naar Luxemburg. Wat duidelijk blijkt uit gesprekken met de wijnmakers aldaar, is dat ze beseffen dat er een probleem was en dat ze echt nadenken over de branding van moezelwijn – vandaar dit initiatief – en de positionering ten opzichte van andere wijnen in dit marktsegment, maar vooral dat ze kwaliteit moeten produceren.

2721

Waar er geen twijfel over mag bestaan is de pure schoonheid van het landschap en de pittoreske kleine dorpjes met smalle straatjes en steegjes, met in de hoofdrol de Moezel, die zich als een 42 kilometer lang zilveren lint tussen de zonovergoten met wijnranken beplante heuvels slingert, wat prachtige panorama’s oplevert. Er zijn slechter dingen in het leven dan ontwaken in het midden van een wijngaard. Ook culinair vind je daar zonder probleem je gading.

Vooraleer we aan het rapport beginnen, nog even snel een brokje geschiedenis. De Luxemburgse wijntraditie is eeuwenoud en bestond al ten tijde van de Romeinen. De witte moezelwijnen vallen onder kwaliteitsbenaming Marque NationaleAppellation controlée en worden aangeduid met Vin classé, Premier cru en Grand Premier cru. Ze worden gemaakt uit acht (8) druivenvariëteiten:  Ebling, Rivaner, Auxerrois, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Riesling en Gewürztraminer.

En natuurlijk maken ze ook bubbles, gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’ met tweede gisting op de fles, die Crémant de Luxembourg genoemd wordt (omdat hij niet in de Champagnestreek gemaakt wordt. Ik heb er een aantal geproefd – ook de grote Caves Bernard-Massard hadden hun deuren geopend, maar deze crémants zijn niet echt mijn ding.

Wijn Tasting

We kunnen niet alle tastings beschrijven, dus hebben we er de drie meest opvallende uitgekozen.

2626

Caves de Wellenstein. 37, rue des Caves L-5471 Wellenstein

Domaines Vinsmoselle ontstond door de samenvoeging van zes langs de Luxemburgse Moezel gelegen wijncoöperaties (Greiveldange, Grevenmacher, Remerschen, Stadtbredimus, Wellenstein en POLL-FABAIRE Crémant). Domaines Vinsmoselle is de grootste producent van wijn en crémant in het Groothertogdom Luxemburg met een afzet in binnen- en buitenland. De wijnkelders Wellenstein werden opgericht in 1930 en zijn thans de grootste wijnkelder van Domaines Vinsmoselle en het Groothertogdom Luxemburg.

De zeer aangename tasting van Domaines Vinsmoselle was goed georganiseerd en bestond uit een selectie van hun topwijnen. Ook hier werd constant de kwaliteit van de wijnen en het productieproces benadrukt. De kleur van het omhulsel van de kurken van de wijnen van Domaines Vinsmoselle zijn verschillend, namelijk goud, zilver of brons, naargelang de kwaliteit (Vin classé, Premier cru en Grand Premier cru). En alle wijnen waren voorradig in de hele grote winkel.  De Riesling en Gewürztraminer van Domaines Vinsmoselle sprongen er uit.  Dit was de eerste tasting van het weekend en een goede start en kennismaking me de verschillende wijnen.

2678

Caves KRIER Frères : een familiezaak

De tweede tasting die ik jullie niet wil onthouden is deze van het huis Krier in Remich, een familiezaak van 4 generaties. Het is zaterdag in de late namiddag, ik heb er al een paar tasting opzitten en dan kom je in een eerder kleine familiezaak, niet echt meer gemotiveerd. Maar, je zal zien, dan gebeurt er altijd wel iets. Het zeer warme onthaal door de eigenaar, vrouw en schoonzus is zeer warm. De tasting gaat door op een zonovergoten terras met een fantastisch panorama en live klassieke muziek. Er is geen opgelegde selectie, dus laat ik mij deskundig adviseren door de gastheer en gastvrouwen. Het begon met een Crémant de Luxembourg St Cunibert Brut die erg in de smaak viel. En het werd steeds beter. Vervolgens passeerden de revue: een Pinot Gris Grand Cru Classé van het huis Krier (top!!!), een hele lekkere Pinot noir rosé van het huis, een Pinot Noir Rubis van het huis (top!!!) en als laatste een rode – jawel, een rode – Saint Laurent vieilli en barrique. Saint Laurent is een fruitige rode wijn die al jaaaaren niet meer gemaakt wordt, maar waarvan Caves Krier de wijnbouw op kleine schaal heeft heropgestart. Zeer verrassend! Een tasting van zeer hoog niveau en zeer deskundig. Drie van de vijf geproefde wijnen zijn in redelijke hoeveelheid mee naar België terug gekeerd. Caves Krier is een aanrader met wijnen die van zeer goede kwaliteit zijn.

http://www.krierfreres.lu/?content=nouveautes

0667

Weinbaudomäne Kohll-Reuland 12, Hohlgaass L-5418 Ehnen Luxembourg

Ehnen is een zeer pittoresk, gezellig dorpje met onder andere het moezelwijn museum. Kohll-Reulland is met zijn 7 hectare wijngaarden op de kalkstenen bodem van Ehnen en Wormeldingen één van de gevestigde waarden, waarvan het begin zich ergens in de 17e eeuw situeert. De gunstige klimatologische en geologische zorgen voor nobele, volle topwijnen met een fruitige elegantie. De tasting was volledig in het authentiek Luxemburgs in een zeer familiale sfeer. De bediening gebeurde door de eigenaar zelf en hij suggereerde vooral deze twee toppers: een PINOT GRIS 2013 Ehnerberg – Sélection du Domaine en een RIESLING Ehnen Wousselt – Sélection vieille vigne (zowel jaargang 2012 als 2013). Bij de tasting kwam een lokale specialiteit, muselflames, een soort dunne pizza van witte kaas, ajuin, look en spekblokjes. Maar heel lekker en licht.

http://www.kohll-reuland.lu/

Weingut Apel

Ik ben ook even de grens over gegaan voor een bezoekje aan Weingut Apel (Weinstraße 26, 54453 Nittel, Duitsland) om er hun Blauer Spätburgunder Nitteler Leiterchen uit 2012 te proeven. Deze droge Blauer Spätburgunder heeft op barrique vaten gerijpt. Als je in de buurt bent, niet twijfelen.

http://www.apel-weingut.de/home0.0.html

Tot zover mijn verslag over de tasting van moezelwijnen: schitterend weer in een prachtige streek onder het motto van “Wie zoekt, die vindt de topwijn».

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.