Mercado, de overdekte foodmarket opent in Antwerpen

dsc08819-edit

Nieuwe hotspot: MERCADO, overdekte foodmarket in Antwerpen 

België krijgt z’n allereerste foodmarket. Het oude postkantoor op de Antwerpse Groenplaats is het decor voor Mercado. De plek belooft een foodieheaven te worden waar je de hele wereld proeft, nieuwe smaken ontdekt en kennis maakt met cutting edge producten en gerechten. Snelle eters kunnen er terecht voor een Malaysian streetfood in een bananenblad, foodies gaan er op zoek naar de perfecte dessertpairing en nieuwsgierige eters proeven aan elk standje iéts verassends. Dertien foodstands, een wijn-, koffie- en cocktailbar, één hoofdbar, een bloemenstand van Madam Toertjes en een shop vullen de food market van Mercado. Heel leuk allemaal en een aanrader als je in Antwerpen bent.

nullam-microwaveum-6577

De iconische locatie krijgt een unieke en gezellige sfeer. De oorspronkelijke elementen van het oude postgebouw bleven behouden. Zijbeuken werden wandelgangen en de oude postloketten werden omgebouwd tot eetplaatsen, waar je niet meer aan postzegels likt maar aan je vingers. Er werd gewerkt met marmeren toogbladen, gouden en pastel accenten en hangende verlichting met planten. Het geheel oogt chic, maar ook warm en toegankelijk. In Mercado zien nieuwe concepten als BoxBirds (lekker pikante fried chicken, een nevenproject van Marco, één van de managers bij Bia Mara) en Bubble Wafle het daglicht. Achter Mixco, Yalla Yalla en Malar’s Kitchen staan jonge mensen met wereldse roots. Bij andere foodstands draait het dan weer om een het pure product, zoals bij Bufala – Mozzarellabar en Karnivoor (van Dave De Belder van restaurant De Godevaart).

Er is een gebalanceerd aanbod van zowel vlees, vis en vegetarische gerechten àls hapjes en dessert. In de Demo-keuken zullen afwisselend jonge topchefs werken. Op de opening stond NorthSea Chef Filip Claeys van Restaurant De Jonkman (2 Michelin-sterren) achter het fornuis. Zijn amuse met zwamkrabbetjes verwerkt in een zalig soepje is fenomenaal goed.  

nullam-microwaveum-6575

Mercado is uniek in z’n soort. En er is méér dan enkel eten. Say hello to: Supermercado! Terwijl Mercado de foodmarket omvat, is er in Supermercado plaats voor kunst, mode én events. Want het oude postgebouw ligt in het hart van Antwerpen, vlakbij het modekwartier en dichtbij alle kunstgalerijen. Een toplocatie, tussen de winkelstraten en de historische binnenstad. De fantastische ruimtes van het neoclassicisme gebouw als het achterliggende gebouw vormen een unieke setting voor pop-ups. Van rauwe, grote zalen tot kleinere en intieme plekjes. En tussen de foodstands vinden geregeld live optredens en piano-battles plaats.  De hedendaagse Antwerpse kunstenaar Sergio De Beukelaar werkt alvast aan een kunstwerk voor de centrale hal. In zijn abstracte en minimale schilderijen en beelden mixt hij een conceptuele aanpak met frisheid.

Mercado is het werk van een creatief, artistiek en vooral gepassioneerd team. Het Antwerpse NV Congé is het creatieve brein. Zij nemen de vormgeving, communicatie en styling van de foodmarket op zich én ze staan in voor de uitbating.  Fico, Flanders Investment Company, kocht vorig jaar het unieke 20 000 m2 grote gebouw. Hun filosofie: ‘bescherming van het verleden en bouwen aan de toekomst’. Na een grondige verbouwing is het de bedoeling om het pand op te vullen met horeca, kantoren, boetieks en luxeappartementen. Vandaag stelt Fico het volledige gebouw ter beschikking aan Mercado. Deze zal nu een tijdelijk karakter hebben maar naar de toekomst toe wil ook Fico bekijken of de Mercado een permanente thuis kan krijgen in dit gebouw.

nullam-microwaveum-6579

Het unieke gebouw werd in 1509 gebouwd. In de zestiende eeuw was het de residentie van een burgemeester, terwijl de bisschop er in de zeventiende eeuw een pastoraal college naartoe bracht. Van 1819 en in 1877 zetelde de rechtbank van eerste aanleg in het gebouw. In 1878 werd het pand heropgebouwd en nam De Post er zijn intrek. Tot 2015. Toen verhuisde de postloketten naar de Antwerpse Eiermarkt. Sindsdien staat het gebouw leeg. Intussen is het gebouw een beschermd monument. Zo mag aan de gevel, dat trouwens een echte herkenningspunt is in de Antwerpse binnenstad, niet worden geraakt.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.