Kruidig varkenshaasje met gepofte quinoa

6775_tn

Quinoa, het gouden graan

2013 was het Internationale Jaar van Quinoa. In december 2011 keurde de Algemene Vergadering  van de Verenigde Naties het voorstel van Bolivië goed om de rol van quinoa, het ‘gouden graan’,  in de strijd tegen de honger en ondervoeding in de kijker te zetten. Het idee achter de campagne zijn de buitengewone kwaliteiten van quinoa en zijn aanpassingsvermogen aan verschillende agrarische en ecologische platformen (het kan groeien in moeilijke omstandigheden). Daarmee erkennen ze ook de rol van de bewoners van het Andesgebergte, die al jaren de teelt van quinoa onderhouden en beschermen als voedsel voor de toekomstige generaties, dankzij hun traditionele en ambachtelijke methodes en hun manier van leven die in volledige harmonie met de natuur is.

Nullam kookt al langer met quinoa en steunde daarom deze actie en blijft ook nu nog de talrijke kwaliteiten van dit ‘pseudograan’ in de kijker zetten. Quinoa is glutenvrij en bevat enorm veel voedingsstoffen: eiwitten, vezels en mineralen. Hopelijk hebben we in al die jaren minstens één iemand overtuigd om eens quinoa te proberen.

Quinoa in ons Archief

Ga gerust eens zoeken in het archief van Nullam voor onze recepten met witte quinoa en rode quinoa. Deze keer echter gaan we de quinoa poffen. We hebben twee verschillende technieken gebruikt (zie hieronder). Het geeft een verbluffende resultaat en geeft een wat hazelnootachtige smaak aan de quinoa.1231Wat heb je nodig?

  • 2 varkenshaasjes
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 theelepel rode chilipepervlokken
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 EL olie (plantaardig of olijfolie)
  • 1 cup quinoa
  • 2 lente-uitjes, diagonaal gesneden
  • grof zout en vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

We gaan eerst de varkenshaasjes marineren in de kruiden. Nemen een glazen of keramieken schaal en leg daar de varkenshaasjes in. Meng al de kruiden met de olijfolie en wrijf de varkenshaasjes er mee in. Laat dit een halfuurtje afgedekt rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Leg de varkenshaasjes in een braadslede of ovenschaal en rooster ze in de oven tot ze aan beide kanten mooi gekleurd zijn en gaar. Je varkenshaasje moet rosé en sappig zijn. Het probleem is dat een varkenshaasje niet overal dezelfde dikte heeft, dus vouwen we het dunne einde om. Steek de sonde van je thermometer in het dikke gedeelte en laat het varkenshaasje garen tot de interne temperatuur 65 graden is. Nu mag je het varkenshaasje uit de oven nemen en nog 10 minuten onder aluminiumpapier laten rusten. De temperatuur zal nog een paar graden stijgen.

Je mag nu snijden. Het varkenshaasje is botermals en smelt op je tong.

Gepofte quinoa

We maken ondertussen de quinoa klaar.

Kook de quinoa in ruim gezouten water tot hij gaar is. Laat de quinoa zoveel mogelijk uitlekken. Hoe minder water de quinoa bevat hoe beter. Je kan de quinoa ook drogen in een oven van 50 graden. Pof de quinoa in frituurolie op 190 graden. Kruid en dien op.

Of je giet een lepeltje olie in een pan en poft de quinoa in de hete olie. Veel roeren zodat hij niet aan de pan begint te plakken.

Leg een beetje ruccola op de borden en dresseer er de quinoa over. Werk af met wat diagonaal gesneden stukjes lente-ui, een paar stukjes medjoul dadels. Schik de stukken varkenshaasje op de quinoa en dien warm op.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

2 thoughts on “Kruidig varkenshaasje met gepofte quinoa”

    1. Ja, eigenlijk wel. De gewone houder uit je frietketel halen en de quinoa er los in doen. En er uitscheppen met een fijne zeef. Het betere viswerk 🙂 Bedankt voor je interesse, NM

Comments are closed.