Gepimpte Warme chocolademelk met marshmallows

4214

Chocolademelk is een typisch product dat geliefd is over gans de wereld bij iedereen tussen 7 en 77 jaar. Onze nationale trots Cécémel lanceerde in de jaren 40 de eerste kant en klare chocolademelk. Deze was eerst enkel verkrijgbaar in de horeca en het duurde tot 1963 vooraleer het in de winkelrekken lag en voor het grote publiek beschikbaar was. Cécémel speelde goed in op de veranderende markt en voegde in de loop der jaren nieuwe producten toe, met als laatste in 2011, de Cécémel Dark.

Guilty pleasures

Vooraleer het twintig graden warm is en niemand nog warme chocolademelk drinkt, volgt hier een recept voor een niet zo alledaagse warme chocolademelk. We hebben een koude winter achter de rug en dan grijpt een mens al eens naar een tas warme chocolade om zijn verkleumde knoken te verwarmen. Hopelijk maak je ze niet met van die zakjes instantpoeder maar met echte chocolade en echte melk. Persoonlijk hoe ik niet zo van zoete dingen, dus maak ik mijn chocolademelk zeer puur, met de donkere, bittere chocolade met minstens 70 % cacao en zonder suiker. Maar het gaat evengoed met melkchocolade.

Warme chocolademelk is comfort food. In de Scandinavische landen en Noord-Amerika waar ze andere koudetemperaturen gewoon zijn en waar ze nog meer dan bij ons verzot zijn op zoete dingen, wordt warme chocolademelk wel eens met kaneel, honing, gember of chilipeper gemaakt. Wij kozen voor een gepimpte feestelijke versie van warme chocolademelk, waar niet alleen kinderen zullen van genieten. Mijn dochter is verzot op warme chocolademelk waarin je een marshmallow zachtjes laat smelten, waardoor je een soort schuimend effect verkrijgt. Marshmallows of guimauves zijn het hele jaar voorhanden maar pieken vooral in de wintertijd. De winkelversie kan heel zoet zijn, vandaar dat je beter oplet met het toevoegen van extra suiker aan je chocolademelk. Indien je ze minder zoet of minder droog wil, kan je marshmallows heel gemakkelijk zelf maken.

4174

Wat heb je nodig? voor 2-4 personen

  • 50 ml melk
  • 200 gram melkchocolade of pure chocolade  (naar keuze)
  • 1 klein klontje boter
  • Een paar stukjes marshmallow

Hoe maak je het klaar?

In een pan, smelt de chocolade met de boter op een laag vuurtje  en roer voorzichtig. Voeg geleidelijk aan de melk erbij en blijf roeren.

Wanneer de chocolade opgelost is en de melk kookt, neem je de pan van het vuur en giet de warme chocolademelk in kommetjes of tassen. Ik heb er geen suiker bij gedaan omdat we iets zoet gaan toevoegen, namelijk een marshmallow.

Leg een marshmallow in elke tas en laat deze zachtjes smelten. Je zal zien dat er schuim wordt gevormd op het oppervlak.

Drink warm en geniet.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.