Aubergines op Siciliaanse wijze

3609

We kozen vandaag voor een zomers bijgerecht, namelijk in de oven gebakken aubergines met een frisse salsa en dipsaus. Heel gemakkelijk te maken en het oogt ook mooi. Het enige waar je moet opletten is dat de aubergines echt gaar zijn want onvoldoende gegaarde aubergines smaken niet zo lekker.

We laten het vel van de aubergine eraan want daarin zitten de meeste antioxidanten, en deze zijn goed voor onze gezondheid. Je kan dit bijgerecht gemakkelijk al op voorhand maken maar weet dat, eens je de aubergines hebt ingesneden, het vlees snel zal donker worden, dit door het contact met de lucht. Besprenkel met citroen om dit tegen te gaan. Heb je een aubergine die al een paar dagen oud is, dan zou die kunnen bitter smaken. Dit kan je tegengaan door de ingesneden aubergine met flink wat zout te bestrooien. Na dertig minuten spoel je de aubergines af onder de kraan. Dep ze droog en ga verder met je bereiding. Deze techniek zorgt er ook voor dat het vruchtvlees wat steviger wordt en dat ze niet zoveel olie zullen absorberen bij het bakken.

Aubergines houden van stevige smaakmakers en kruiden: zoals look, curry, komijnpoeder, za’atar, tahini, sojasaus en chilipepers. Hieronder heb je het basisrecept, maar wil je meer uitgesproken smaken, voeg die dan volgens je eigen voorkeur toe.

Wat heb je nodig ?

  • 2 aubergines
  • 4 roma tomaten
  • 3 teentjes look
  • 2 EL rode wijnazijn
  • 2 EL acaciahoning
  • Platte peterselie
  • 1 lente-uitje
  • 2 EL pijnboompitten
  • 2 EL kappertjes
  • Griekse yoghurt

3605

Hoe maak je het ?

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Neem een braadslede waarin de aubergines passen. Bij voorkeur een antikleef braadslede of een braadslede waarin je een vel bakpapier legt. Besprenkel de bodem met wat olijfolie en kruid met peper en zout.

Snij de aubergine in de lengte middendoor. Leg elke helft met de snijkant naar beneden op je werkblad en maak inkepingen over de ganse lengte (ongeveer 5). Snij de roma tomaten ook in schijfjes en steek de schijfjes tomaat tussen de inkepingen van de aubergine. Normaal krijg je twee schijfjes tomaat per inkeping.

Verdeel de in schijfjes gesneden look over de aubergines. Meng wat olijfolie met de honing en de rodewijnazijn en giet dit over de inkepingen van de aubergines. Werk af met kruiden naar voorkeur.

Zet de braadslede in de warme oven en bak gedurende 45 minuten. Elke 15 minuten lepel je het vrijgekomen vocht terug over de aubergines.

Wanneer de aubergines gaar zijn mogen ze uit de oven en laat je ze afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak ondertussen de saus. Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze mooi goudbruin zijn. Cutter de krokante pijnboompitten, samen met de platte peterselie en de kappertjes. Doe er eventueel wat zeste van citroen bij. Snij een lente-uitje fijn. En je salsa is klaar.

Lepel wat yoghurt over de afgekoelde aubergines en werk af met de salsa van kappertjes en pijnboompitten.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.