Zweedse chocoladecake

funny-Gordon-Ramsay-puppet-chef-face-off

Op 26 oktober 2007 overleed ‘Chef Tell‘ (Friedman Paul Erhardt) aan de gevolgen van een hartkwaal. Hij was de eerste populaire TC kok en presenteerde tal van kookprogramma’s. Daarnaast had hij ook een restaurant en schreef vele boeken. Maar Friedman Paul Erhardt was ook de man die aan de basis lag van de Swedish chef pop in de Muppetshow. De recepten van de Swedish chef waren uniek en niet te eten, denk maar aan de  “chicken in the basket” waarvoor hij de kip eerst door een basketbalring gooide of de chocolade mousse waarvoor hij een eland – a moose – nodig had. Bij iedere sketch zong hij hetzelfde onverstaanbare liedje in een soort pseudo Zweeds en begon hij met allerlei keukengerei te gooien. “Bork-bork-bork” was de oerkreet van de kok met de borstelige wenkbrauwen. De echte ‘Chef Tell’ was van Duitse afkomst en had een heel zwaar accent, vandaar dat hij aan de oorsprong lag van de parodie met de Zweedse chef.

Voor ons de gelegenheid om iets Zweeds klaar te maken, namelijk Kladdkaka, een hele smeuïge chocoladetaart. Je zou het kunnen vergelijken met een lopende, smeuïge brownie of een mud cake. Kladdkaka is letterlijk en figuurlijk om je vingers bij af te likken. De Zweden zijn niet vies van zoetigheid, want zij serveren dit met een bol roomijs. Persoonlijk hoeft dit niet want het is nu al een kaloriebom.

De kladdkaka is gemakklijk en snel te maken, maar zorg ervoor dat je deze niet overbakt. Hij moet een lichte korst hebben maar het midden moet vochtig en smeuïg zijn, op het randje van lopend.

3691

Wat heb je nodig ?

  • 200 gram ongezouten boter
  • 175 gram bloem
  • 75 gram Valrhona cacaopoeder
  • 250 gram suiker
  • 1 EL vanilla extract
  • 4 eieren, lichtjes opgeklopt
  • Poedersuiker, voor de afwerking

Hoe maak je het ?

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ronde cakevorm van 20 cm en beboter. Je mag deze ook aflijnen met bakpapier.

Smelt de boter in een klein pannetje op een zacht vuur. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Meng de droge ingrediënten: de bloem, de suiker en het cacaopoeder. Meng er nu de natte ingrediënten onder, te beginnen met de gesmolten boter, het vanilla extract en één voor één de eieren. Zo bekom je een redelijk dikke deeg.

Giet het deeg in de vorm en zet in het midden van de oven. Laat gedurende 30 minuten bakken of tot er zich een korst gevormd heeft maar het deeg nog goed meegeeft als je er aan voelt. Je moet zelf een beetje experimenten met de baktijd en je oven, want hoe lopender je de Kladdkaka wil, hoe meer je de baktijd moet verminderen. Laat afkoelen op een rek.

Bestrooi met poedersuiker en dien op.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.