Zijden ganache in een korst van gezouten amandelen

4981

Speciaal voor de chocoladelovers

Deze decadente taart hebben we al dikwijls gemaakt voor één of andere speciale gebeurtenis. Ben je zelf ook nog op zoek naar een eenvoudig en snel maar tezelfdertijd luxueus dessert, dan moet je echt niet verder zoeken. De decadente  chocolade ganache wordt in evenwicht gehouden door een lichte korst op basis van geroosterde en gezouten amandelen. Het is misschien wat zoeken naar Marcona of Pizzuta d’Avola amandelen, maar het is wel de moeite waard.

Deze taart heeft een hoog cacaogehalte maar een laag suikergehalte. Ze is crunchy door de lekkere, krokante korst en zijdezacht door de ganache en de combinatie van de twee maakt er een decadente, rijke taart van. Vermits de taart zeer rijk is, snij je ze best in kleine stukjes (niet zoals op de foto). Je gasten zullen toch nog een tweede stukje willen want het is moeilijk er van te blijven. Perfect dus voor een speciale gelegenheid of dinertje. Je gasten zullen verwend zijn en de taart zorgt voor leuke conversaties. Veel plezier er mee.

4989

Wat heb je nodig?

  • ½ cup geroosterde gezouten amandelen (Marcona uit Spanje of Pizzuta d’Avola uit Sicilië)
  • 170 gram boter, in stukjes gesneden en op kamertemperatuur
  • ½ cup suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 1 grote eierdooier
  • ½ theelepel vanille extract
  • 1 ¼ cup bloem
  • 1 cup slagroom (of een mengeling van slagroom en mascarpone)
  • 400 gram pure donkere chocolade (minstens 60 percent cacao), fijn gehakt
  • grof zeezout, voor de garnering (optioneel)

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

Maal de amandelen zeer fijn met een cutter. In de mengkom van de keukenrobot doe je 6 eetlepels boter en de suiker. Zorg dat je boter echt zacht is. Hoe harder de boter, hoe meer kruimelig je deeg zal zijn. Je gaat nu de boter cremeren. Klop de zachte boter en de suiker op in de keukenrobot op, op matige snelheid gedurende ongeveer 10 minuten tot het mengsel bleek van kleur geworden is. Het is belangrijk van lang genoeg op te kloppen zodat de suiker volledig is opgelost. Voeg er dan het eigeel en vanille extract bij, en vervolgens de bloem en de gemalen amandelen.  Het deeg zal gaan bollen. Kneed nog even verder met je handen.

Zet minstens een uur in de koelkast tot het deeg stevig geworden is. Rol je bol deeg uit – rechtstreeks in je taartvorm of – op een bebloemd werkblad en leg het voorzichtig in een taartvorm van 28 centimeter. Kruimeldeeg breekt gemakkelijk, dus gebruik je vingers of andere hulpstukken om het deeg mooi egaal te maken in de taartvorm. Let op dat de zijkanten van de taartbodem voldoende hoog zijn want de ganache wordt er later in gegoten. Doorprik de bodem met een vork.

Bak in de oven gedurende ongeveer 25 minuten (afhankelijk van je oven) of tot de korst mooi goudbruin en krokant is. Laat afkoelen op een rooster.

Neem een sauspan en laat de room opborrelen op een middelhoog vuur. Haal van het vuur en doe er de fijn gehakte chocolade bij. Neem een spatel en roer voorzichtig tot je een gladde massa hebt. Voeg er de resterende boter bij – een eetlepel per keer – en blijf voorzichtig verder roeren tot de chocolade en de boter gesmolten zijn.

Giet de ganache in de afgekoelde korst. Schud de vorm even op zodat je een mooi egale oppervlakte hebt. Laat de taart nog 30 minuten staan op kamertemperatuur, zodat de ganache zich kan zetten (opstijven).

Garneer met wat korrels grof zeezout en snijd met een scherp mes in stukken.

NM.

3420

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.