Zelf vanille extract maken

Home made vanille extract

untitled-2344

Goede vanillestokjes en vanilla extract zijn belangrijke ingrediënten bij het bakken, maar ze zijn duur. Je betaalt vanzelfsprekend voor kwaliteit. En hoe meer je bakt, hoe sneller je door je voorraad heen gaat natuurlijk. Wat je in de meeste winkels vindt is ver van goede kwaliteit en bevat dikwijls veel artificiële elementen en kleurstoffen.

We gaan dus zelf ons vanilla extract maken op geheel natuurlijke wijze. Dit vanille extract gaat een mensenleven mee en is net zoals een goede wijn, het wordt beter met ouder worden. Het is trouwens ook een leuk cadeautje. Het duurt ongeveer drie maanden vooraleer je extract klaar is, maar jouw desserts met de geur van dit authentieke vanilla extract zullen iedereen impressioneren. Het loont de moeite van het wachten en het is zo eenvoudig.

Hieronder het recept voor zelfgemaakt vanilla extract.

NM tip van de dagOnze Tip

Bij het kopen van vanillestokjes moet je ervan uitgaan dat de kwaliteit belangrijker is dan het gewicht, want er zijn grote verschillen tussen de stokjes. Wil je er meer over weten, er zijn genoeg naslagwerken te vinden over vanilla maar de beste en de visueel mooiste stokjes (gourmet of grade A) zijn zijn olieachtig en vochtig (30% – 35% vochtgehalte). Er gaan er dus minder van in een kilo. De andere kwaliteit stokjes (extract of grade B) zijn veel minder mooi en minder vochtig (15% – 25% vochtgehalte).

Maar geen probleem want de smaak zit niet in het vocht. Voor het maken van vanilla extract gebruik je best de grade B stokjes omdat er net iets minder vocht in zit en er zo dus minder water in je extract komt. En ze kosten ook iets minder.

Wat heb je nodig?

  • 3 vanillestokjes
  • 250 ml rum
  • Een gesteriliseerde fles of bewaarpot

Hoe maak je het?

Giet de rum in de fles of bewaarpot.

Snij de vanillestokjes met een scherp mes in twee en schraap er de zaadjes uit. Doe de stokjes en de zaadjes in de fles met rum en je bent klaar. Nu nog een label op de fles plakken met de productiedatum en drie maanden geduld oefenen.

De fles bewaren op een donkere plaats (belangrijk) en iedere maandag van de week schudden, dit gedurende 3 maanden.

Na drie maanden is je extract klaar voor gebruik. De volgende stap is puur persoonlijk maar ik verwijder de gebruikte stokjes, omdat na 3 maanden de extractie volledig is, met andere worden, de stokjes hebben hun smaak volledig afgegeven, en ik ga de vloeistof filteren. Je hoeft dit niet te doen maar als je het vanilla extract begint te gebruiken komen de stokjes op een bepaald moment toch bloot te liggen en beginnen ze uit te drogen (je kan de stokjes later gebruiken om vanillesuiker te maken).

Wil je de zaadjes in je extract dan gebruik je een gewone filter. Indien niet, giet je de vloeistof door een koffiefilter in een mooie gesteriliseerde fles.

Als geen professionele bakker bent zal je lang voortkunnen met je zelfgemaakt vanilla extract. Het goede nieuws is dat het een soort rijpingsproces ondergaat en steeds beter wordt.

Nog een laatste tip. Als je echt veel vanillastokjes gebruikt en je hebt genoeg extract en vanillesuiker gemaakt, dan kan je een paar stokjes in een bodempje rum doen. Als je canelés maakt, gebruik dan deze rum om aan je canelés een nog betere smaak te geven.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.