Woodford Reserve Kentucky Straight Rye

Introductie van een a-typische bourbon in zeer beperkte oplage

De Woodford Reserve Distillery in Versailles, Kentucky is zowat de bakermat van bourbon whiskey.  Gevestigd op de plaats waar Elijah Pepper in 1812 startte met het maken van whiskey en waar James Christopher Crow het productieproces revolutionair veranderde, is Woodford Reserve vandaag dé referentie in bourbon whiskey. Tot voor kort was in België enkel de Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon te koop. Nu komt daar – zij het in een erg beperkte kwantiteit – de Woodford Reserve Kentucky Straight Rye whiskey bij. Van de Woodford Reserve Kentucky Straight Rye whiskey zullen in ons land slechts 300 flessen beschikbaar zijn. 

Rye tasting in Bar Burbure

De Woordford Reserve Straight Rye is dus onze volgende geschenktip. Nullam woonde de tasting van deze Rye bij in Bar Burbure op het Zuid in Antwerpen. Nate Booker, Brand Ambassador voor Woordford Reserve liep ons door de verschillende producten van Woodford, waaronder de nieuwe Rye en een aantal heel unieke pareltjes, die helaas hier niet te verkrijgen zijn. Rye is aan een renaissance bezig en vele ervaren Bourbon producenten voegen nu ook een Rye toe aan hun gamma. Het duurde 10 jaar vooraleer Chris Morris, master distiller bij Woodford, vond dat deze Rye op punt stond. Qua smaak vind ik deze Rye dan ook eerder aanleunen naar een Bourbon: wat licht zoete toetsen maar toch niet zoet, een duidelijk fruitig en kruidig smaakprofiel met wat peper, en een hint van appel en noten. Een aanrader. Het team van Jurgen Lijcops had twee speciale cocktails gemaakt met deze nieuwe Rye, een Mint Julep en een Manhattan terwijl buiten Bar Burbure een varkentje aan het spit op ons aan het wachten was. Meer foto’s van dit event kan je hier vinden.

Woodfords Rye onderscheidt zich van zijn Straight Bourbon broertje door een (nog) hoger gehalte aan rogge als grondstof. Voor Straight Bourbon gebruikt Woodford een verhouding van 72% maïs, 10% gemoute gerst en 18% rogge. In de Straight Rye mix loop het aandeel rogge op tot maar liefst 53%, wat resulteert in een uitgesproken kruidige smaak.

In navolging van James Christopher Crow, die halfweg de 19e eeuw het productieproces van bourbon danig revolutioneerde door onder meer de introductie van sour mash fermentatie, het distilleren in pot stills en het laten rijpen van de whiskey in eiken vaten, experimenteert Woodford Reserve vandaag de dag nog steeds met de verschillende variabelen in het productieproces om nieuwe expressies te creëren. Zo is er naast de Straight Bourbon en Straight Rye ook de Double Oaked variant die na volle rijping op vat een tweede rijping ondergaat in eiken vaten die evenwel een iets andere voorbehandeling genoten. Op deze Woodford Reserve expressie is het bij ons voorlopig echter nog even wachten…

Praktische Info

Woodford Reserve Kentucky Straight Rye whiskey: 49 euro (70 cl). In de supermarkt zal u hem dus niet vinden. Wel in premium bars en bij een beperkt aantal gespecialiseerde handelaars. Of je kan de Rye – al dan niet puur of tegen de achtergrond van een cocktail –  degusteren bij een aantal premium bars.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.