Witte chocolade en limoncello cake

9683

Het viel me op dat ik al lange tijd geen enkel dessertje meer heb gepost en dat ik daar dringend iets moet aandoen. Dus gaan we vandaag voor een koude cake op basis van witte chocolade, blauwe bessen (blueberries), limoncello en lange vingers. Inderdaad een koud dessert, want de cake gaat in de koelkast om op te stijven. De lange vingers of savoiardi zorgen voor het sponsachtig en luchtig effect, de witte chocolade en de room voor het smeuïge en de stukjes meringue en geroosterde amandelschilfers voor het krokante. De limoncello geeft een toets van citrusvruchten aan het geheel. We hebben de hoeveelheid limoncello beperkt, zodat de ganse familie kan genieten van dit dessert, maar als je deze cake maakt voor volwassenen mag je gerust de hoeveelheid wat verhogen.

We kozen voor blauwe bessen (of blueberries) omdat ze zeer veel vitamine C, vitamine A, Vitamine B1 en B2 bevatten maar ook calcium, magnesium, ijzer en antioxidanten. Ik gebruikte originele Italiaanse savoiardi maar je kan ook de gewone lange vingers gebruiken. Savoiardi zijn een sponsachtige koekjes uit de Aosta vallei in de Italiaanse Alpen, een streek die vroeger gekend was als het Hertogdom van Savoye, vandaar de de naam. Savoiardi zijn wat dikker dan onze lange vingers (of boudoirs) en absorberen gemakkelijker vocht zonder hun krokante consistentie te verliezen.

Dit is een heel verfrissend dessert, ideaal voor de warme dagen die in aantocht zijn.

Wat heb je nodig ?

  • 250 gram witte chocolade
  • 80 ml room
  • meringuenestjes
  • 2 doosjes blueberries
  • ¾ cup amandelschilfers
  • 12 lange vingers (savoiardi)
  • 120 ml limoncello (zie recept)
  • Poedersuiker voor de versiering

9688

Hoe maak je het?

Neem een cakevorm en leg er een dubbele laag plastiekfolie in. Zorg dat er genoeg over de zijkanten hangt, om de cake volledig te kunnen bedekken en om de cake gemakkelijk uit de vorm te halen.

Laat de witte chocolade – in stukjes gebroken – samen met de room op een zacht vuurtje smelten au bain-marie. Roer af en toe eens om tot je een gladde massa hebt. Haal van het vuur en meng er de in stukjes gebroken meringue, driekwart van de blauwe bessen en driekwart van de amandelschilfers onder.

Bedek de bodem van je vorm met de savoiardi (snij ze desnoods wat bij tot ze in de vorm passen). Sprenkel er ongeveer de helft van de limoncello over. Nu mag de witte chocolademengeling in de vorm. We eindigen met nog een laag savoiardi. Duw lichtjes aan. Sprenkel de resterende limoncello over de koekjes.

Sluit de vorm nu af met de plastiekfolie en duw aan. Zet er desnoods een licht gewicht op. Zet de cake we in de koelkast gedurende ongeveer 6 uur of tot de cake volledig opgesteven is.

Wanneer je klaar bent om de cake te serveren open je de plastiekfolie en gebruik je die om de cake uit de vorm te halen. Leg deze omgekeerd op een serveerschaal en verwijder volledig de plastiekfolie. Decoreer met de overblijvende blauwe bessen en de geroosterde amandelschilfers. Bestrooi met wat poedersuiker. Snij in stukken met een scherp mes en dien op.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.